Hlavní obsah

Staroměstskou věž u Karlova mostu čeká historicky největší rekonstrukce. Za stamiliony

Staroměstská mostecká věž se bude v dalších letech rekonstruovat. Obnova exteriéru a interiéru stavby ze 14. století vyjde na několik set milionů. Návštěvníkům ale zůstane památka po celou dobu otevřená.

Staroměstskou mosteckou věž čeká velká rekonstrukce.Video: Novinky

 
Článek

Společnost Prague City Tourism představila plány na kompletní revitalizaci věže na staroměstské straně Karlova mostu. „Vedeme ji jako významnou národní památku a je zapotřebí ji pečlivě a odborně opravit,“ potvrdil vedoucí správy památkových objektů Petr Kotalík.

„Celý tento objekt je ze 14. století a dosud na něm nebyla prováděna tak velká rekonstrukce. Menší opravy a zásahy v minulosti probíhaly, ale ne v tak velkém rozsahu, jako plánujeme teď,“ sdělil Kotalík.

Foto: Novinky

Věž pochází ze 14. století.

Stavba je celkově v neutěšeném stavu. „Jedná se o poruchy na plášti, dosluhující elektřinu, která je z části z šedesátých, z části z osmdesátých let 20. století, je problém s krytinou a spojovacím materiálem a se spoustou dalších věcí,“ vyjmenovává Karel Kučera, kurátor pražských věží.

První krok v náročných opravách už má ale památka za sebou. Ochoz věže dostal nové zábradlí, a nahradil tak to staré, korodující, které poškozovalo kámen pod ním.

Turisté vyrazili do Brna po dálnici D1. Daleko nedošli

Krimi

Opadávající pískovec i čmáranice

Věž je postavena hlavně z pískovcových kvádrů, které se očistí a v případě potřeby vymění, buď částečně, nebo kompletně.

„Třeba na jižní straně, směrem k vodě, je použitý železitý pískovec, který může pocházet zřejmě ještě z Juditina mostu. Je měkčí, slunce mu dalo za ta staletí zabrat a hodně opadává. Nesoudržný kámen musíme odebrat a vlepit tam ‚záplatu‘. Je málo pravděpodobné, že nějaký kvádr budeme nahrazovat v celé hloubce,“ objasnil Kučera.

Foto: Novinky

Neukáznění návštěvníci ryjí do zdí. Neodradí je ani kamery.

Řešit by se měl i vzhled vnitřních zdí. „Když se projdete po schodišťové věži, vidíte všude vyryté a načmárané nápisy. Je to velký problém. Máme tam všude kamery, a stejně není jednoduché toho člověka chytit. Obecně máme zkušenost, že když na památkách žádné nápisy nejsou, nové vzniknou obtížně. Ale tady je to výsledek padesáti let,“ upozornil.

Odstranit takový nápis podle něj není vůbec jednoduché. „Když je vyrytý nápis hluboký, dá se restaurátorsky zatmelit. Když je na povrchu, částečně se smyje čištěním, ale nemůžeme ho brousit, tím by se poničila autenticita středověkého povrchu.“

Veškeré práce budou probíhat ve spolupráci s odborníky napříč obory a z Národního památkového ústavu. Nově také vznikla odborná komise, která bude na rekonstrukci dohlížet.

Běh na dlouhou trať

A kolik času revitalizace zabere? „Časový plán projekčních prací je zhruba na nějaké čtyři roky až pět let, teprve poté bude moct následovat kompletní rekonstrukce objektu,“ řekl Kotalík ze správy památkových objektů Prague City Tourism.

Foto: Novinky

Památka bude otevřená i během rekonstrukce.

O výhledy z věže ale turisté během té doby nepřijdou. Otevřeno zůstane i během stavebních, historických a restaurátorských průzkumů. Ty zároveň napoví, kolik bude obnova exteriéru a interiéru finálně stát.

„Musíme si také uvědomit, že cena projekčních prací a stavebního materiálu neustále roste, takže teď nedokážeme sdělit přesnou částku. Můžeme ale říct, že se bude jednat o několik stovek milionů korun,“ vypočítává Kotalík.

Staroměstská mostecká věž

  • gotická stavba ze 14. století
  • symbolický vítězný oblouk na královské cestě
  • zbudoval ji císař Karel IV.
  • je vysoká 47 metrů
  • na ochoz vede 138 schodů

Po Karlově mostě jelo auto

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám