Hlavní obsah

Spolu zahájilo kampaň do eurovoleb. Půjde o střet demokratů se stranami jednoho muže, říká Vondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nechce červnových voleb do Evropského parlamentu jen zúčastnit, chce je vyhrát. Nadcházející klání označil při představení kompletní kandidátní listiny a startu kampaně lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS) za střet demokratických stran se stranami jednoho muže. Hrát se prý bude o budoucnost a směřování Evropy. Vondra také prohlásil, že koalice chce upravit tzv. green deal, zrušit už nejde. Čelo kandidátky tvoří současní europoslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec a hlavní lídr kandidátky Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Role moderátora se ujali premiér a předseda ODS Petr Fiala, kterého po vyzvání doplnili šéfové zbylých dvou stran Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL), protože „se musí hledat nové cesty, šetřit a chovat se efektivně“.

„Superlídrem“ celé kandidátky je europoslanec Alexandr Vondra (ODS), jak již bylo oznámeno před zhruba půlrokem.

Nyní však koalice Spolu představila kompletní kandidátní listinu pro červnové volby do Evropského parlamentu a oficiálně odstartovala kampaň. Stalo se tak symbolicky v centru Prahy v Činoherním klubu, kde bylo v roce 1989 založeno Občanské fórum.

Fiala: Úspěch bude, když obhájíme osm křesel europoslanců

Volby

Hlavní tezí, s níž jde koalice Spolu do eurovoleb, je bezpečná Evropa a silné Česko.

„Věříme ve spolupráci, svobodu, demokracii, bezpečnou Evropu a silné Česko. To spojuje všechny kandidáty Spolu. Náš cíl je jasný, nechceme se jen zúčastnit, chceme zvítězit,“ prohlásil Vondra.

„Volby vnímáme jako střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže, ať už jde o Andreje Babiše, nebo Tomia Okamuru. Kampaň začíná, hurá do práce,“ dodal.

Lepší stálí europoslanci než nováčci

Cílem podle něj je, aby v následujícím období europarlamentu nedominovala zeleně-levicová většina. „Green deal nezrušíme, ale chceme ho korigovat,“ zmínil například.

Ve volbách se ale podle Vondry bude hrát také o bezpečnost Evropy kvůli migraci i ruským imperiálním ambicím, jejich zasahování do evropských demokracií a již přes dva roky trvající válce na Ukrajině, kterou proti ní vede Rusko.

Lídrem STAN do eurovoleb je Nerudová

Domácí

„Volby do Evropského parlamentu se neodehrávají ve vzduchoprázdnu. Evropa ohrožuje předně sama sebe zbytečnou regulátorskou mánií, čelí tvrdé ekonomické konkurenci z Asie i USA, ohrožuje ji migrace z Východu a na jejích hranicích zuří válka, kterou se populisté a extremisté snaží využít k posílení svého vlivu,“ prohlásil Vondra.

„Ruský imperialismus nás ohrožuje i teď, tím spíš, že jeho spojenci v zahraničí mu slouží jako užiteční idioti, někteří zdarma, někteří za prachy,“ dodal.

Přední místa kandidátky připadla současným europoslancům, kteří podle Vondry vědí, jak se v Evropském parlamentu vyznat, a budou platnější než „ti, kdo budou bloumat po chodbách, aniž by je někdo poznal nebo pozdravil“.

Nemáme stejné názory, umíme ale spolupracovat

Dvojkou kandidátky je Veronika Vrecionová z ODS. Třetí místo obsadila TOP 09, konkrétně europoslanec Luděk Niedermayer, který chce usilovat o snižování byrokratické zátěže firem. Čtvrtá příčka připadla Tomáši Zdechovskému z KDU-ČSL.

První pětici uzavírá odborník na evropskou legislativu Ondřej Krutílek nominovaný ODS. Za ním jsou pak v pořadí poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL), ředitel kabinetu ministra financí Filip Benda za ODS, lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová a desáté místo patří nominantovi TOP 09 Lukáši Řádkovi, který působí jako náměstek primátorky Hradce Králové.

Skládání kandidátky trvalo kvůli rozdílným názorům mezi stranami, jednotlivými kandidáty, ale také příslušnostem do jiných parlamentních frakcí, poměrně dlouho.

Schillerka vs. Danuše. Dámy z ANO a STAN bojují o mladé voliče

Domácí

TOP 09 a lidovci jsou v europarlamentu součástí Evropské lidové strany (EPP), zatímco ODS spadá k Evropským konzervativcům a reformistům (ECR). A tak strany koalice Spolu občas hlasují velmi rozdílně.

Podle Vondry však převážily shody a snaha spolupracovat pro lepší budoucnost nad neshodami.

„Nemám na vše shodné názory třeba s Luďkem Niedermayerem, ale umíme spolupracovat, dokážeme se domluvit. O to přesně v Evropě jde,“ míní superlídr Spolu. „Jednota v různosti může porazit populismus a bezbřehé rozdávání,“ dodal Zdechovský.

Pro premiéra a šéfa občanských demokratů Fialu by byl úspěch zisk čtyř mandátů pro ODS a osmi pro Spolu, což je současný počet křesel koaličních stran v Evropském parlamentu.

„Bojujeme o charakter státu a o budoucí podobu Evropského parlamentu. O tom, jaké síly tam budou převažovat,“ uvedl Fiala.

Letošní volby do Evropského parlamentu se budou konat v rozmezí od 6. do 9. června s ohledem na rozdílné volební dny v jednotlivých členských státech Evropské unie.

Skeptiků kandiduje do Evropy výrazně víc než optimistů

Eurovolby

Reklama

Výběr článků

Načítám