Hlavní obsah

Lídrem STAN do eurovoleb je Nerudová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí STAN povede do eurovoleb ekonomka a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Dvojkou bude místopředseda STAN Jan Farský. O podobě kandidátky ve čtvrtek rozhodl celostátní výbor hnutí.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Danuše Nerudová

Článek

„Není to žádný tým B, ale tým A, protože Evropě věříme a posíláme tam to nejlepší, co máme,“ řekl při představování kandidátky šéf hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan.

Podle Farského chtějí prosazovat rozumnou migrační politiku a nelegální migraci vyřešit přísnou kontrolou hranic, vnějších hranic Unie a návratovou politikou. „Evropská unie musí vyslat jasný signál, že na našem kontinentu je místo pouze pro migranty legální,“ uvedl Farský. V programu mají i posílení evropské obrany. „Chtěli bychom vytvořit druhý pilíř NATO, protože Evropa nemůže donekonečna spoléhat na USA,“ poznamenal.

Podle Nerudové se v Evropě zasadí, aby se nalilo do školských fondů více peněz a aby víc českých studentů mohlo jít studovat na evropské školy v rámci programu Erasmus.

Poslanecká pusa. A to kampaň do eurovoleb sotva začala

Domácí

Nerudová věří, že Starostové získají nejméně čtyři mandáty, nyní je v europarlamentu v dresu STAN jen Stanislav Polčák. Na kampaň mají vyčleněno 15 milionů korun.

Kandidátka STAN v eurovolbách by měla nést název Starostové a osobnosti pro Evropu.

Trojkou kandidátky je místostarostka Mikulova na jižní Moravě Petra Korlaar. Na čtvrtém místě se umístil náměstek ministra pro místní rozvoj a starosta Dolní Studénky na Šumpersku Radim Sršeň.

Z osmé pozice bude kandidovat také Andrej Poleščuk, který je známý díky svému účtu na síti X, kde pravidelně v denní svodce informuje o ruské válce na Ukrajině už od jejího začátku.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. Češi si opět budou volit 21 zástupců.

Nerudová: Slabinou Pavla je možný střet zájmů lidí v jeho okolí

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám