Hlavní obsah

Spojka mezi Hradem a vládou. Prezident znal Blažka nejvíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že byl na počátku současné vlády premiéra Petra Fialy (ODS) „jakousi spojkou mezi prezidentem a Strakovou akademií“ při řešení běžné agendy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek při rozhovoru pro deník Právo

Článek

Vysvětloval to tím, že hlava státu Miloš Zeman jej znala ze všech ministrů nového kabinetu nejvíc, protože Blažek už v minulosti působil na stejném postu v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). „Přijal jsem to, ačkoliv mi bylo jasné, že za to neslíznu žádnou smetanu chvály,“ řekl v úterý Blažek ke své roli prostředníka mezi vládou a Hradem s tím, že „někdo to dělat musí“. Doplnil, že „nese určité břímě“.

„Od začátku počítám s tím, že budu znevažován různými nepřáteli Miloše Zemana,“ podotkl šéf resortu justice. „Trošku se usmívám mnoha a mnoha článkům, které mě za to nějakým způsobem kritizují či znevažují,“ pokračoval s tím, že někdy ve svých pamětech napíše, čemu všemu se díky komunikaci se Zemanem podařilo zabránit a co naopak pozitivního dojednat.

„Hrany – a ony existují – je lepší obrušovat jednáním než jít do nějakých konfliktů,“ poznamenal. Svým kritikům také vzkázal, že prošel opakovaně volbami a občané si ho vybrali a že po delší době je v úřadu spravedlnosti ministr patřící do konkrétní politické strany.

„Soudci občas podléhají médiím“

Ale ani Blažek si v rámci hodnocení stavu české justice neodpustil kritiku na adresu českých soudců a státních zástupců. „Občas podléhají tomu, co chtějí média,“ upozornil ministr.

I kvůli tomu podle něj rostou státu náklady na náhrady škody za nezákonná trestní stíhání.

Žalobci a Blažek vysvětlovali, jak je to s úniky z trestních kauz

Krimi

„Největší tlak na práci soudců a státních zástupců nejsou politici, to je mýtus. Je to internet a média,“ prohlásil. „Je na integritě každého státního zástupce, každého policisty a každého soudce, jak těmto tlakům podlehne. Mnohem více než u ministra, který v zásadě nemá žádné kompetence v těchto věcech,“ dodal.

Odvaha se podle něj u soudců a státních zástupců projevuje zejména tím, že nepodléhají mediálním tlakům a soudí, tak jak mají, podle zákonů.

„Víme tady všichni, že většinou jsou spíše pod tlakem, aby toho či onoho – nejenom politika, ale i podezřelého – spíše odsoudili, protože to očekávají média a možná i lidé u televize,“ pokračoval. „Proto vláda řekla, že bude dbát na vyšší odpovědnost státních zástupců a soudců,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám