Hlavní obsah

Žalobci a Blažek vysvětlovali, jak je to s úniky z trestních kauz

Vysocí představitelé státního zastupitelství, policie či inspekce, ale i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vysvětlovali na úterním jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) ve Strakově akademii premiérovi Petru Fialovi (ODS) a dalším ministrům, jak je to s úniky informací z trestních kauz. Zatím poslední se odehrál u korupčního případu Dozimetr týkajícího se úplatků při manipulacích se zakázkami pražského dopravního podniku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Na úterní BRS vystoupila podle zjištění Práva kromě jiných také šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová, která se podle důvěryhodného zdroje redakce ohradila proti některým tvrzením, že by informace a dokumenty z trestních kauz unikaly od státního zastupitelství či od policie. Vysvětlovala také, proč jsou usnesení o zahájení trestního stíhání obviněných takto rozsáhlá, tedy často i včetně některých odposlechů, a co se do nich všechno musí psát.

Nový vrchní státní zástupce: Nikdy jsem žádnému tlaku nepodlehl

Domácí

Únik jako přestupek?

Bradáčová prý také nastínila, jak by se to dalo řešit legislativně. „V některých zemích je možnost trestně postihnout ty, od kterých ty informace unikly. U nás by se to případně mohlo řešit zpřesněním některých přestupků, tedy postihnout lidi, kteří to vynesou, v přestupkovém řízení,“ přiblížil zdroj Práva, který se jednání BRS zúčastnil.

Bradáčová se ohradila proti tvrzením, že by informace unikaly od žalobců či policie
zdroj Práva

Před premiérem i vládou pak mluvil i ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun, který podle zdroje Práva na základě prověřování svých podřízených rovněž popřel, že by došlo k únikům od policie.

„Řekl, že ty poslední úniky, které byly z velkých kauz, tak u nich nikdy nebylo důvodné podezření, že by k nim došlo od orgánů činných v trestním řízení,“ řekl Právu zdroj.

Premiér podle něj shrnul, že úniky z trestních kauz jsou obecně špatně, že to politiky znepokojuje, ale vysvětlení žalobců a dalších členů bezpečnostních složek chápe.

Soud rozbil monstrproces úniků informací od policie

Krimi

Zastal se jich prý i ministr Blažek, který jako letitý advokát podle zdroje redakce připustil, že k únikům často dochází právě od advokátů. „Uvedl, že ano, že je to od advokátů, a když se ptáte proč, tak kvůli tomu, že pak řeknou: podívejte se, oni nám tady klienta mediálně lynčují,“ přiblížil Blažkův závěrečný výstup zdroj Práva.

Doplnil, že přímo v kauze Dozimetr je navíc podezření, že dokumenty unikly i do stranických sekretariátů určitých politických uskupení, a není prý tedy vyloučeno, že některé z nich měly zájem usnesení o zahájení trestního stíhání bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) a dalších lidí zveřejnit.

Jednali také o dezinformacích

Bezpečnostní rada státu v úterý také jednala o boji s dezinformacemi, o zajištění energetické bezpečnosti a třeba i o nedávných personálních změnách v čele Armády ČR.

Šéf centra proti terorismu: Dezinformátoři na lžích vydělávají a léčí si zhrzená ega

Domácí

Na jednání BRS byli podle tiskové zprávy na webových stránkách vlády také představeni nově jmenovaný náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr a rovněž ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek.

Bezpečnostní rada státu vzala také na vědomí Analýzu připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně či zprávu o zvýšení bezpečnosti na letištích.

Reklama

Výběr článků

Načítám