Hlavní obsah

Sněmovnu dnes čeká masakr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovnu v úterý odpoledne čeká mimořádná schůze kvůli e-mailu šéfa ANO Andreje Babiše, který si žádal soukromé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), ptal se na jeho děti a označil ho za zmr*a. Koalice schůzi nazvala Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Vládní zástupci se k ní vyjadřovali dost ostře, Babiš podle nich používá „estébácké metody a mafiánské praktiky“. Podle politologa Lubomíra Kopečka tak na plénu lze čekat slovní masakr.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Andrej Babiš a Petr Fiala na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem pro tuto zemi. Používání estébáckých metod je toho jen dalším důkazem,“ psala emotivně na sociální síti X v souvislosti s konáním mimořádné schůze šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil Babišovy praktiky za „mafiánské“. Podle něj nemají ve vyspělé zemi místo stejně jako „prokremelská rétorika“. „Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou,“ tepal šéfa ANO na sítích i premiér Petr Fiala (ODS).

Ostře se vyjadřoval i šéf STAN Vít Rakušan. Ten uváděl, že schůzi koalice pořádá proto, „aby dali jasně najevo, že podobné chování nehodlají přecházet, a tedy normalizovat“. „Pohár přetekl,“ řekla k tomu Novinkám i poslankyně STAN Michaela Šebelová.

E-mail potvrdil, že je Babiš riziko, řekl Kupka. Jste zbabělci, kontroval Nacher

Domácí

Zdá se tak, že úterní odpoledne se ve Sněmovně ponese ve velmi emotivním duchu. „Očekávám, že debata bude trochu ostřejší. Ten, kterého nejmenujeme, některé věci fakt přehání,“ potvrdil Novinkám předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Havlíček: Nebudeme stát v koutě

Stranou ale nechce stát ani hnutí ANO. To plánuje program mimořádné schůze podpořit, aby se otevřela debata. „Jsme hrozně rádi, že koalice schůzi svolala. Otevře se tam celá řada věcí. My si rozhodně šanci mluvit nenecháme uniknout, a to nejen ve smyslu těch, kteří mají přednostní právo, ale celé řady poslanců, kteří se na to nesmírně těší,“ komentoval pro Novinky místopředseda hnutí Karel Havlíček.

I ten potvrdil, že debata bude emotivní. „Jestliže vám polobolševická strana typu Pirátů řekne, že jste bezpečnostním rizikem, politici TOP 09 používají výrazy jako dlaždič, tak jestli si někdo myslí, že budeme jako nejsilnější strana stát někde v koutě, tak se velmi, velmi mýlí,“ zdůraznil Havlíček.

„Zítra ve Sněmovně uvidíte komedii. Pětikoalice, která za dva a půl roku ukázala jen, jak je neschopná, že jedinými výsledky jsou drahota a zhoršování životní úrovně a jediné, co mají společného, je Antibabiš, zítra zablokuje Sněmovnu a bude vyprávět, jaké je Babiš zlo a bezpečnostní riziko,“ přemítal, jak bude diskuze zřejmě vypadat, v pondělí na sítích i sám Babiš. Ten už dříve varoval, že na schůzi budou poslanci moci probrat „vše, o čem vládní koalice mluvit nechtěla“.

Na začátku jednání zřejmě vystoupí řečníci s přednostními právy. Ta mají členové vlády, šéfové stran, poslaneckých klubů a členové vedení Sněmovny. Až když se schválí program a otevře se diskuze, budou moci mluvit i řadoví poslanci.

Havlíček tak uvedl, že doufá, že se řečníci s přednostními právy budou u pultíku zipovat, tedy že bude mluvit jeden z koalice a jeden z opozice. „Jestli to bude jinak, budeme zlí,“ varoval.

Voličům ANO Babišovy praktiky nevadí, shodují se politologové

Domácí

„Čistě mediální akce“

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity tak lze v úterý ve Sněmovně očekávat „slovní masakr“. Z mimořádné schůze ale pravděpodobně nic věcného nevznikne. „Je to čistě mediální akce,“ upozornil a připodobnil to k obstrukcím. „Ty také mají nejen brzdit agendu, ale i přitáhnout pozornost,“ podotkl.

Koalice ale často právě opoziční obstrukce odsuzuje a říká, že její zástupci jsou naopak konstruktivní. „V politice si občas protiřečíte, česká politika je plná paradoxů,“ komentoval Kopeček.

Vládní strany podle něj proti Babišovi používají jeho vlastní zbraň. „Mimořádné schůze Sněmovny bývají spíše zbraní opozice. Podle mě je zajímavý úmysl v rámci mediální debaty držet co nejvíce v popředí téma Babišova e-mailu a toho, co je s ním spojeno. Zjevně ve snaze, aby se tím trochu překryly věci, které by naopak mohl používat Andrej Babiš proti stávající koalici typu ekonomických záležitostí. Je vidět, že se vládní strany vcelku kreativně rozhodly využít Babišovy chyby ve svůj prospěch,“ zhodnotil politolog.

Mimořádná schůze začne v úterý v 15 hodin. Lze očekávat, že se debata protáhne až do večera. „Jsme připraveni i na delší debatu,“ řekl Novinkám předseda klubu TOP 09 Jan Jakob na dotaz, zda poslanci skončí v 19 hodin jako každé úterý.

Poslední roky jsou debaty ve Sněmovně velmi vyostřené. Opozice jednání často blokuje dlouhými obstrukčními projevy a zákonodárci se dostávají do slovních sporů. Jeden z nich vygradoval loni koncem roku. Tehdy se v sále mimo řečnický pultík dostal do sporu Babiš s premiérem Fialou, kterému se nelíbila slova šéfa ANO o ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS). Kolem nich se vytvořil hlouček dalších poslanců. Novinkám popisovali, že na sebe zákonodárci křičeli, někteří se dokonce obávali rvačky.

Několik měsíců před tím Babiš se šéfem SPD Tomiem Okamurou a svými poslanci obsadili řečnický pultík kvůli sporu s koalicí o tom, zda mohou mluvit.

Má děti? Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám