Hlavní obsah

Voličům ANO Babišovy praktiky nevadí, shodují se politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andreji Babišovi ani hnutí ANO kauza se sháněním informací ze soukromí ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) volební preference nepokazí, jeho voliči se rozhodují podle jiných než morálních a etických témat, shodují se politologové.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Na voliče ANO měly v minulosti podobné aféry velmi malý vliv. Navíc Babiš reagoval vysvětlením, které není nedůvěryhodné,“ řekl Novinkám a Právu politolog z brněnské Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček. „I hrubý výraz, který použil, není nic, co by jeho voliče mohlo zviklat v politické preferenci,“ uvedl.

Babiš v e-mailu, který místo svému spolupracovníkovi Janu Rovenskému poslal ekologickému aktivistovi stejného jména, a ten jej zveřejnil, nazval Lipavského „zm..em“. Za tento výraz se Lipavskému později na sociálních sítích omluvil. Vysvětlil, že informace o Lipavského dětech sháněl, protože se chtěl ministra zahraničí zeptat, jestli by je poslal válčit na Ukrajinu.

I ostatní experti se shodují, že Babiš kvůli této kauze voliče neztratí. „Vzhledem k tomu, co se dělo nebo nedělo v podobně závažných kauzách v minulosti, nic velkého nečekám,“ uvedl pro Novinky a Právo analytik společnosti Kantar CZ Pavel Ranocha. „Na tohle se velmi rychle zapomene,“ předpokládá.

„Po tomhle se pomalu mizí z veřejného života“. Babiš to schytává za složku na Lipavského

Domácí

Podobný názor má i Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci. „Nemyslím si, že by uniklý e-mail bral Babišovi voliče. Je to věc, se kterou jsme se setkali už několikrát, a on dokázal díky svému PR a na základě silné pozice v médiích tyto kauzy rychle překonat,“ řekl Novinkám Šaradín. „Voliči, kteří k němu teď přecházejí, se rozhodují spíš podle toho, kolik peněz mají v peněžence, než podle etických a morálních témat,“ míní.

„Zveřejnění mailové komunikace Andreje Babiše nebude mít přílišný vliv na jeho preference. Poměrně obratně a rychle dokázal záležitost vysvětlit, byť tedy nehodnotím, jak věrohodně,“ řekl Novinkám a Právu analytik STEM/MARK Jan Burianec. „Kauza nebude ani natolik mediálně probíraná, aby to mohlo preference ovlivnit. Hnutí ANO čerpá z větší části z přízně velmi loajálních voličů, kteří mají v Babiše jako lídra téměř bezmeznou důvěru. Jsou to hlavně starší voliči a lidé, kteří nesouhlasí s vládou Petra Fialy,“ uvedl. „U vlažnějších přívrženců by to Babišovi pověst částečně pošramotit mohlo, ale ti zase nemají moc možností, kam jinam přejít,“ dodal Burianec.

Posílení Lipavského

Řekl také, že celá kauza by mohla posílit Lipavského. „Naopak by to mohlo vést k podpoře ministra zahraničí, který patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným členům vlády. Mohlo by se to promítnout i do preferencí Pirátů,“ míní Burianec.

Lipavský v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš poté označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty. Následně v elektronické poště svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady včetně údajů o soukromém životě.

Má děti? Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám