Hlavní obsah

Má děti? Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda opozičního hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyplývá to z mailu, který Babiš omylem poslal někomu jinému, než chtěl, a Novinky ho mají k dispozici. Spekuluje v něm i o rodině Lipavského.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš

Článek

Impulzem pro Babiše zřejmě byla ministrova vyjádření v ČT, kde jej v neděli označil za bezpečnostní riziko pro Česko. Babiš odmítl, že by se mělo jednat o nějaké kompromitující materiály. O děti Lipavského se prý zajímal, aby mu mohl položit v rámci debaty o míru dotaz, zda by své děti poslal do války.

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ rozkázal v neděli okolo 16. hodiny Babiš v mailu svým spolupracovníkům v hnutí ANO připravit materiál na ministra zahraničí Lipavského. Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se například Babiš.

Babiš ale také poptával například podklady k tomu, jak Piráti usilovali o odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) za jeho schůzku s někdejším neoficiálním poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Dotčený mail původně šéf opozice adresoval svému poradci Janu Rovenskému. Ve veřejném prostoru se ale pohybuje i další Jan Rovenský, ekologický aktivista, který mimo jiné jako nestraník za ANO sedí ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov. A právě tyto dva muže si předseda ANO zaměnil. V kopii mailu jsou pak také mluvčí hnutí Martin Vodička či Babišův poslanecký asistent Darek Kysela.

„Po tomhle se pomalu mizí z veřejného života“. Babiš to schytává za složku na Lipavského

Domácí

A právě případné zatahování rodiny do politických šarvátek bylo pro Rovenského jakousi červenou čárou.

„Dost jsem váhal, jestli ten mail zveřejnit. Fakt nejsem žádný babišobijec, na Letnou jsem nechodil a s panem Babišem jsem si v minulosti pracovně normálně psal a volal. V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají kompro, i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru. Je to odporné, a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli,“ sdělil Novinkám Rovenský.

„Kdyby mi omylem přišel podobný mail od Ivana Bartoše či premiéra Fialy, zachoval bych se úplně stejně,“ dodal.

Babiše pravděpodobně Lipavský naštval svými vyjádřeními na jeho adresu v nedělním diskusním pořadu v České televizi. Tam předsedu nejsilnější opoziční strany nazval bezpečnostním rizikem. „Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu, nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ prohlásil Lipavský konkrétně o Babišovi v souvislosti s jeho mírovou rétorikou týkající se války na Ukrajině.

Lipavský v OVM k Andreji BabišoviVideo: Česká televize

Novinky se obrátily s žádostí o reakci také na šéfa resortu zahraničí Jana Lipavského. „E-mail se ke mně zprostředkovaně dostal a jeho obsah mě znechutil. Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice,“ sdělil redakci Lipavský s tím, že pokud je mail pravý, tak jen „potvrzuje jeho slova“ pronesená v neděli v ČT.

Babiš: Žádné kompro. Chci se zeptat, zda by poslal své děti do války

Sám Babiš odmítl, že by mělo jít o nějaké „kompro“, pouze prý u kolegů poptával informace pro své na adresu Lipavského plánované vystoupení v Poslanecké sněmovně.

„Příčí se mi reagovat na ukradenou soukromou konverzaci, ale dobrá. Celá vláda stále mluví o válce, dostali jsme se tak daleko, že prezident nahlas mluví o vyslání našich vojáků na Ukrajinu. Pan ministr Lipavský ale za bezpečnostní riziko označuje mě, kvůli tomu, že vyzývám k hledání diplomatického řešení. Nejedná se o žádné kompro, jak se mi snažíte podsunout. Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku, jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal,“ vysvětlil Novinkám Babiš.

Podobné vysvětlení pak zveřejnil i na síti X. „Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám,“ dodal ještě na svém účtu Babiš.

Jan Lipavský o Babišově e-mailuVideo: Novinky

Jaké to je, když se do politiky zatáhne rodina a děti, poznal v minulosti i sám Babiš, který to nesl dosti nelibě. Hovořilo se například o jeho synovi Andreji Babišovi mladším, o němž otec tvrdí, že je duševně nemocný, a který údajně pod vlivem některých Babišových odpůrců vystupoval veřejně proti svému otci.

O tom, že má mít Babiš jakési složky na své odpůrce, se spekuluje dlouhé roky. Před parlamentními volbami v roce 2021 například předseda vládního hnutí STAN a nynější vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan informoval o tom, že na něj politická konkurence shání kompromitující informace, nepřímo odkazoval na Andreje Babiše a hnutí ANO. Na poptávku uvnitř ANO po dehonestujících materiálech na Rakušana tehdy upozornil server Neovlivní.cz.

Pacifista Babiš začíná být ohrožením země, míní Lipavský. Orel mouchy nelapá, kontruje šéf ANO

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám