Hlavní obsah

Školské odbory: Jsme před stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školské odbory aktivizují stávkové výbory a vyzvaly k zakládání dalších. Podle nich je kapitola školství v návrhu státního rozpočtu „ošizená kapitola“ a kvůli chybějícím miliardám hrozí vyhlášením stávky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Českomoravského odborového svazu školství František Dobšík

Článek

„Situace je kritická, vyzvali jsme k aktivizaci stávkových výborů a zakládání nových. A z toho, jak jezdíme po konferencích v regionech, je patrné, že už opravdu nastává doba, kdy jsme před stávkou,“ řekla místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka se kapitola zahrnující regionální školství, tedy mateřské, základní a střední školy, navýšila podle aktuálního návrhu jen o 1,3 miliardy korun. Je jisté, že učitelé na slíbenou metu, že budou pobírat v příštím roce 130 procent průměrné mzdy, nedosáhnou.

Zároveň se mají snižovat o dvě procenta mzdy nepedagogických pracovníků, od kuchařek, školníků, uklízeček po ekonomky a správce IT. Omezení mezd o dvě procenta hrozí i dalším pedagogickým pracovníkům, mezi něž se řadí asistenti pedagoga, vychovatelky, speciální pedagogové nebo školní psychologové. Podle Dobšíka se jedná o ztrátu čtyř až devíti miliard korun.

Plaga: Učitelé už vládě nevěří, že jsou prioritou

Domácí

„Ředitelé budou muset snížit mzdy učitelů“

„Ředitelé škol budou vystaveni velmi nepříjemné situaci, jak to řešit. Nechceme se nechat rozdělovat na učitele a ty ostatní. Ale bohužel zejména nepedagogické pracovníky to snížení jejich životní osudy opravdu zasáhne. Řešení budou muset ředitelé hledat i pro ně,“ řekl Dobšík.

V současnosti není zajištěno financování pro 17 tisíc těchto pozic. Dohromady jich ve školách působí kolem 48 tisíc.

„Šéfkuchař, který má jeden z nejlepších platů, má něco kolem 36 tisíc hrubého. Pokud nastanou tyto dopady, tak jim plat klesne minimálně o nadtarify a dostane se na 24 tisíc hrubého. Pokud by jim neměly klesat platy, tak bude muset ředitel sáhnout na platy učitelů,“ přiblížila Seidlová.

S takovými platy můžeme zavřít, varuje šéfka školní jídelny

Domácí

O tom, jak by měla stávka vypadat, se podle ní teprve povedou debaty. A odmítla, že by si odbory braly děti za rukojmí. „Je to vláda, kdo si bere děti za rukojmí,“ uvedla. Podle odborů se škrty ve školství projeví na kvalitě výuky, protože například nebude možné provádět tandemovou výuku, kdy učí společně dva učitelé v jedné hodině. Omezí se i možnost dělení hodin do menších skupin třeba na matematiku.

Podle Dobšíka se odbory budou snažit rodičům představovat, jaké dopady by škrty měly na děti. „Školní jídelny jsou výstavní skříň českého systému,“ poznamenal.

S ministrem školství chce ještě o rozpočtu jednat. Požadovat bude zmíněných čtyři až devět miliard.

Růst počtu učitelů skončí, ministr od ledna změní vyhlášku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám