Hlavní obsah

Senát schválil zvýšení rodičovské na 350 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovský příspěvek by se měl od ledna zvýšit na 350 000 korun. Ve středu to schválil Senát. Normu o státní sociální podpoře, která má rovněž zjednodušit jednání s úřady, nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Platit by měla od začátku příštího roku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jednání Senátu (ilustrační foto)

Článek

Částka rodičovského příspěvku by se proti současnému stavu měla zvýšit o 50 000 korun. Sněmovna vládní návrh schválila koncem října.

Zvýšená částka se má týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Doba pro čerpání příspěvku se zkrátí na tři roky.

„Novela kromě navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun řeší celou řadu dalších důležitých věcí. Upravujeme například prodloužení možnosti, jak podporovat čerpání příspěvku na bydlení u lidí, kteří mají svoji nemovitost zkolaudovanou k trvalému bydlení a dříve to byla rekreační nemovitost,“ připomněl po schválení materiálu ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Rodičovský příspěvek se má zvýšit na 350 tisíc korun, schválili poslanci

Domácí

Navýšení rodičovské a související změny vyjdou příští rok na 400 000 milionů korun, následně se částka zvýší na 2,2 miliardy. Pro rok 2026 předpokládá návrh čtyři miliardy a v následujících letech 5,5 miliardy korun.

Opozice chtěla prosadit vyšší zvýšení příspěvku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám