Hlavní obsah

Rodičovský příspěvek se má zvýšit na 350 tisíc korun, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovský příspěvek na děti narozené od začátku příštího roku se zřejmě zvýší o 50 tisíc korun na celkových 350 tisíc. Rozhodla o tom v pátek Poslanecká sněmovna, když ve třetím čtení schválila novelu zákona o státní sociální podpoře. Návrhy opozice, aby byl nárůst větší, neprošly. Nyní předlohu posoudí Senát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Novela kromě navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun řeší celou řadu dalších důležitých věcí. Upravujeme například prodloužení možnosti, jak podporovat čerpání příspěvku na bydlení u lidí, kteří mají svoji nemovitost zkolaudovanou k trvalému bydlení a dříve to byla rekreační nemovitost,“ řekl k předloze ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pro hlasovalo 156 poslanců ze 157 přítomných. Proti nebyl nikdo.

Navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na celkových 350 tisíc navrhla vláda. Zvýšená částka se má týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Čerpání příspěvku se má zkrátit na tři roky.

Schillerová: Někdo se rodin zastat musí

Opozice usilovala o ještě větší navýšení, až o sto tisíc korun, avšak její návrhy neprošly. Návrh z dílny trojice vládních poslanců z KDU-ČSL a STAN, aby se u dvojčat a vícerčat příspěvek zvýšil o dvojnásobek, taktéž Sněmovna nepřijala. Rodičovská tedy zůstane u vícerčat o polovinu vyšší, než je základní částka.

„Byť jste nám nepodpořili žádný pozměňovací návrh, který měl zlepšit podmínky rodičů malých dětí, tak jsme zákon jako celek podpořili. Chci ale upozornit, že jste tímto zákonem vytvořili děti dvojí kategorie – děti narozené do 31. 12. 2023, které nedostanou žádné navýšení, a děti narozené po 1. lednu 2024. To je bezesporu nerovnost, která si zaslouží zamyslet se nad tím, zda by poté, co by selhaly dvě pojistky, tedy Senát a prezident, nestálo za to obrátit se na Ústavní soud,“ řekla po hlasování předsedkyně poslaneckého klubu opozičního ANO Alena Schillerová s tím, že ANO to podání k Ústavnímu soudu zváží, „protože někdo se rodin zastat musí“.

Kabinet navrhl podle zdůvodnění zvýšení příspěvku o polovinu inflace zaznamenané od posledního růstu dávky v lednu 2020 do letošního března, tedy o 16,5 procenta. Dopady na státní rozpočet budou činit příští rok podle důvodové zprávy zhruba 400 milionů korun. O rok později to bude 2,2 miliardy korun, v roce 2026 přibližně čtyři miliardy a v dalších letech 5,5 miliardy.

Schválená předloha má také zjednodušit komunikaci s úřady práce.

Největší sprosťárna! Babiš ostře vyjel na Pekarovou Adamovou, která mu připomněla covidové zemřelé

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám