Hlavní obsah

Schillerová: Změna u valorizace penzí může skončit u Ústavního soudu

Rozhodnutí vlády Petra Fialy (ODS) zpomalit zvyšování penzí může být protiústavní, řekla Právu předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Nejsilnější opoziční hnutí chystá ve Sněmovně obstrukce.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Alena Schillerová.

Článek

Jak vnímáte rozhodnutí vlády zpomalit mimořádnou valorizaci důchodů?

Je to neuvěřitelné. Argument vládní koalice, že tvůrci valorizačního mechanismu nepočítali s tak vysokou inflací, považuji za drzost. Chci upozornit, že stát díky inflaci loni získal 137 miliard korun navíc a jeho příjmy rekordně rostou i letos.

Nyní budeme bojovat ve Sněmovně, a to i za cenu obstrukcí

Zvyšují se ale životní náklady, enormně rostou ceny potravin, léků a řady služeb, klesají reálné mzdy. Důchodci přitom potřebují doslova každou stokorunu. Takové recepty ordinovaly vlády ODS už v minulosti a my je jasně odmítáme.

Jako bývalá ministryně financí musím říct, že se ukazuje, že na mimořádnou valorizaci, která má přijít v červnu, nemá vláda ani korunu a tímto řeší svoje vlastní problémy. Vybírá neskutečné příjmy a nemyslí na výdaje. Senioři nemohou za chyby této vlády, ale tvrdě na ně doplatí.

Podvod, drzost. Opozice kritizuje změnu pravidel u valorizace důchodů

Domácí

Jak se k tomu hnutí ANO postaví? Budete obstruovat?

Budeme v Poslanecké sněmovně vystupovat velmi tvrdě, s využitím všech nástrojů, které nám dává zákon o jednacím řádu. Obrátíme se také na naše právní experty, abychom zjistili, jestli to nemá protiústavní rozměr.

Mohl by to někdo soudně napadnout? Vláda mění valorizační mechanismus, který je už v běhu.

Riziko protiústavnosti je obrovské a my to budeme okamžitě řešit s experty na ústavní právo. Nyní budeme bojovat ve Sněmovně, a to i za cenu obstrukcí, to říkám otevřeně. Kdyby to chtěla pětikoalice protlačit na sílu, obrátíme se na Ústavní soud.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už deklaroval, že se chce kvůli snížení valorizace sejít s opozicí. Co mu řeknete?

Vzhledem k tomu, že už to oznámil jako hotovou věc, tak nevím, co to má za smysl. Já mluvím s kýmkoliv o čemkoliv, ale toto považuji za čirý alibismus.

Parlament musí změnu legislativy projednat do 21. března, má na to tedy zhruba měsíc.

Proto je to neuvěřitelné. Vláda si sedla, zjistila, že nemá peníze, tak je těm důchodcům prostě nedá. To je politika této vlády, ministra financí Zbyňka Stanjury, ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, s posvěcením premiéra Petra Fialy. Přesně před touhle asociálností jsme občany varovali a už ji tu máme.

Koalice brzdí: Padesátníkům důchodový věk nezvýšíme

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám