Hlavní obsah

Podvod, drzost. Opozice kritizuje změnu pravidel u valorizace důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní návrh, který snižuje zákonnou valorizaci důchodů, kritizuje opozice. Důchody se sice mají v červnu kvůli vysoké inflaci opět mimořádně zvýšit, ale méně, než nyní nařizuje zákon. Opoziční strany to označují za podvod, nehoráznost či drzost.

Foto: ČTK

Alena Schillerová na tiskové konferenci hnutí ANO po jednání předsednictva

Článek

„Považuji to za naprostou nehoráznost. Důchodci potřebují každou korunu, takže zásadně odmítáme, aby vláda přenášela problémy na občany, kteří se nemohou bránit,“ uvedla pro Novinky šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle zákonné valorizace měl průměrně důchod od června stoupnout o zhruba 1500 korun. Podle vládního návrhu změny zákona, kterou by měla do března projednat Sněmovna, ale poroste v průměru jen o 750 korun.

„Budeme bránit práva důchodců. Měnit podmínky uprostřed hry považuji za drzost,“ prohlásila dále Schillerová.

Lékaři: Zlom v 65 letech. Víc nemocí i demence

Domácí

„Obrátím se i na ústavní právníky, bojím se, že by to mohlo být v rozporu s Ústavou,“ dodala.

To ale podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nestane. „Jednal jsem s lidmi, kteří jsou považováni za experty na ústavní právo. Valorizaci jsme nevypnuli, máme ale právo upravit parametry,“ vysvětlil.

Argumenty pro změnu valorizačního vzorce

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a zásluhový procentní díl odráží odpracované roky, výši odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se dosud navyšuje jen zásluhový díl.

Odborníci i někteří politici poukazovali na to, že si tak při mimořádné valorizaci méně přilepší lidé s nízkou penzí, kteří zdražování pociťují víc. Kritizovali vládu za to, že nastavení dosud nezměnila.

Někteří ekonomové poukazovali na to, že důchodci a důchodkyně byli jedinou skupinou, které stát inflaci plně kompenzoval. Podle ministra práce Mariana Jurečky se od nástupu vlády po dvou řádných a dvou mimořádných valorizacích průměrná starobní penze zvedla skoro o 30 procent a letos v létě by se dostala z asi 41 procent průměrné mzdy na její polovinu. Dodal, že při stanovení valorizačních pravidel se nepočítalo s dvoucifernou inflací.

„Cítili jsme nutnost sáhnout do mechanismu (valorizace) i z hlediska nějaké obecné mezigenerační spravedlnosti, udržitelnosti do budoucna,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Podle Jurečky musí platit určitá míra solidarity, aby podporu mohly získat i mladší generace.

Zdroj: ČTK

Recept podle ANO? Snížení inflace

Podobně jako Schillerová se pro Novinky vyjádřil i poslanec ANO Aleš Juchelka, stínový ministr práce tohoto hnutí.

„Je to pro mě nemilé. Už v pátek číslo inflace přerostlo přes 17 procent, takže bylo jasné, že bude muset být další valorizace. V průběhu tří týdnů to chce ale vláda změnit legislativním návrhem, a to je skandální,“ zmínil.

Průměrný důchod stoupne nad 20 tisíc

Domácí

Připomněl, že pojistku ve formě mimořádné valorizace, která se odvíjí na základě inflace, vznikla za vlády, jejíž součástí byl i nynější ministr práce Jurečka.

Řešení současné situace, kdy má Česká republika miliardové schodky rozpočtů, a tedy potřebuje hledat úspory, vidí Juchelka právě ve snižování inflace, na kterou se valorizace váže. Nástrojů, jak toho docílit, je podle něj několik, konkrétně zmínil například snižování DPH na elektřinu. „Řešit bychom měli inflaci, pokud chceme řešit logickým způsobem mimořádnou valorizaci,“ uvedl.

Zákon narazí i u druhého opozičního hnutí ve Sněmovně. „Jedná se o nedostatečné zvýšení. Vláda podvedla naše důchodce, kteří měli legitimní očekávání. Budeme podávat pozměňovací návrhy,“ řekla Novinkám poslankyně SPD Lucie Šafránková.

Kolik dávají státy na důchody (podíl z HDP)

Itálie15,9 %
Řecko15,7 %
Francie13,6 %
Rakousko13,0 %
Polsko10,6 %
Německo 10,2 %
Maďarsko 8,5 %
Česko7,7 %
Slovensko 7,3 %
Litva6,4 %
Nizozemsko5,0 %
Zdroj:OECD

Podle představ vlády by měl zákon Sněmovnou projít rychle, Jurečka chce, aby byl ve Sbírce zákonů už 21. března. Opozice ale v tomto volebním období dlouhodobě úspěšně blokuje některé sněmovní tisky.

„Budu o tom chtít jednat se zástupci opozice ještě tento týden,“ řekl k návrhu ve středu Jurečka. Kdy by k tomu mělo dojít, zatím není jasné.

„Nikdo se nám kvůli tomu z vládních poslanců neozval. Nikdo s námi nekomunikuje,“ reagovala k tomu ve středu večer na dotaz Novinek Šafránková.

Anketa

Byli byste ochotni odvádět ze svého příjmu více peněz do důchodového systému?
Ano
27,8 %
Ne
72,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16244 čtenářů.

Nadprůměrné důchody porostou pomaleji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám