Hlavní obsah

Samí sedmdesátníci. Všepadlům vládnou senioři

Všepadly na Domažlicku mají vůbec nejstarší zastupitelstvo v Česku. Tvoří ho samí senioři, jejich průměrný věk činí 71,5 roku.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Starosta Karel Němeček u leteckého snímku své obce

Článek

Starostou obce je už 32 let nyní dvaasedmdesátiletý Karel Němeček (Sdružení nezávislých kandidátů).

Ten povede vesnici i následující čtyřleté období. „Mladí lidé u nás skoro nejsou. Protože mi záleží na místě, kde žiji, rozhodl jsem se pokračovat. Ostatní jsem musel trochu přemlouvat, ale mají stejný postoj. Chceme ještě dotáhnout nějaké úkoly,“ vysvětluje mi starosta.

V Liberci se dohodli na pokračování koalice starostů s druhým ANO

Komunální volby

Společně plánují především dokončit projekt na domácí čističky odpadních vod. „Každý obyvatel na ni dostane příspěvek. Kanalizace by vyšla na opravdu velké peníze. Museli bychom si vzít úvěr a odcházeli bychom s dluhem, což není dobré,“ říká s tím, že Všepadly mají zhruba milionový rozpočet.

Žádná zastupitelka

Němeček stojí v čele obce od roku 1990. Ani složení osmičlenného zastupitelstva se během let výrazně nezměnilo, navíc do něj nikdy neusedla žádná žena: zájem o místo v zastupitelstvu neměly.

„Většina lidí je tady se mnou od začátku. Jenom jsme trochu zestárli,“ vtipkuje starosta.

Ve vesnici žije 42 obyvatel. „K nim ještě připočítáme pár chalupářů. Děti starousedlíků se většinou odstěhovaly, jedním z důvodů je práce. Ale teď přišli nováčci, kteří tady pravděpodobně zůstanou.“

ANO chce v Benešově přepočítat hlasy. Podá stížnost

Domácí

Za další občany by byl vděčný. „Pět nebo šest stavení je opuštěných, jejich majitelé se o ně nestarají nebo na to nemají peníze. „V některých případech jsou to lidé, kteří mají dva domy a nezvládnou je udržovat. Sami mají třeba existenční problémy, zvlášť v téhle době to není jednoduché,“ vysvětluje.

Nejstaršímu je 76

Nejstarším členem zastupitelstva je 76letý Václav Hoffman. Kromě povinností vůči obci ještě pracuje, stejně jako o dva roky mladší dosavadní místostarosta Řehoř Svatoš i starosta. „Dokud člověk může dělat, je to určitě dobře. Nechci jenom sedět doma se založenýma rukama,“ zdůrazňuje Svatoš.

Primátorem Frýdku-Místku bude opět Petr Korč. V Třinci podepsali koaliční smlouvu

Komunální volby

Svou pozici by milerád přenechal mladšímu adeptovi. „Jestli bude mít někdo zájem, jedině to uvítám. Osud obce mi není lhostejný, nikomu z nás, proto se stále angažujeme,“ dodává. Společně se starostou má jedno přání. „Abychom byli zdraví a své úkoly jsme zdárně dotáhli.“

Reklama

Související články

V Přerově povládne staronová koalice

V Přerově bude vládnout staronová koalice. Domluvily se na ní vítězné ANO s ODS, která ve volbách kandidovala s nezávislými osobnostmi v uskupení Pomáháme...

Výběr článků

Načítám