Hlavní obsah

S poslaneckými platy polévka za 15 korun. Skandál, hřímal Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ANO Andrej Babiš se v pátek ve Sněmovně marně snažil prosadit zmrazení platů politiků na pět let. Koaliční poslanci v pátek odmítli program mimořádné schůze, kterou ANO navrhlo. Opozici však chyběl k prosazení jeden hlas. Babiš vládě vyčetl, že zatímco prosazuje zmírnění valorizace penzí, platy politiků rostou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Já jsem si jako řadový poslanec konečně převzal výplatní pásku, tak jsem si to spočítal. Takže vláda nechce dát důchodcům 7000 korun (průměrná ztráta od června do prosince po snížení červnové valorizace). Já za sedm měsíců budu mít navýšení 96 tisíc, které samozřejmě posílám samoživitelkám. Považuji to za skandální,“ řekl Babiš.

Dodal, že základní plat poslance a senátora bez funkce je 102 400 korun hrubého a k tomu náleží paušální náhrady za stravu, dopravu a reprezentaci 53 200 až 72 100 korun. Babiš připomněl naopak nízké ceny ve Sněmovně, do jejíchž restaurací chodí zaměstnanci i politici.

„Bylo by dobré, aby spoluobčané slyšeli, za kolik my se tady stravujeme. Smažák 109. Bramborová polévka s paprikou 12 korun. Dal jsem si špenátovou za 15 korun. A čočkovou s klobásou za 16 korun. Proč to neukáže paní předsedkyně Pekarová občanům, kolik tady co stojí. Není to ostuda?“ ptal se Babiš.

Návrh na zmrazení platů podpořilo i SPD, které podobný návrh předložilo už dřív. „Dnes kvůli Fialově vládě návrh na zmrazení platů politiků neprojde. Fialova vládní pětikoalice hodila občany přes palubu a myslí jen na svoje vlastní koryta,“ hřímal šéf Tomio Okamura.

Sněmovna odmítla diskutovat o zmrazení platů politiků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám