Hlavní obsah

Roušky už jsou na cestě, dorazí nejpozději v pátek

Právo, tov

Obálky s pěti jednorázovými rouškami a jedním respirátorem začnou lidem starším 60 let chodit do schránek od úterý. Ke všem by se měly dostat do pátku, ujistil v pondělí Právo mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Doručovatelka České pošty vkládá do schránek balíčky s rouškami a respirátory pro seniory nad 60 let na snímku pořízeném 15. září 2020 v Praze.

Článek

Ochranné pomůcky zaměstnanci a brigádníci o víkendu přebalovali do obálek na hlavních třídicích uzlech pošty: kromě pražských Malešic také v Ústí nad Labem, Plzni, Brně, Olomouci a v Českých Budějovicích.

„V současné chvíli je většina zásilek již zkompletována a probíhá tisk adresních štítků, které budou na zásilkách nalepeny. Následně budou z pracovišť, kde ke kompletaci docházelo, převezeny na všechny dodejny po celé republice, odkud si je budou přebírat doručovatelé a doručovatelky,“ řekl v pondělí krátce po poledni mluvčí. Vysoudil zopakoval, že roznáška se nedotkne provozu poboček pošt a neměla by zpozdit ani doručování dalších běžných zásilek.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká pošta začala 12. září 2020 v depu v Praze-Malešicích kompletovat obálky s ochrannými pomůckami proti koronaviru, které začne příští týden roznášet seniorům.

Na trvalé bydliště

„Roznáška bude průběžně probíhat do pátku, kdy by měli všichni zmínění mít zásilku ve schránce, a to na adrese svého trvalého bydliště. Pokud tomu tak nebude, mohou navštívit pobočku pošty, kde na základě prohlášení obdrží náhradní obálku s ochrannými prostředky dýchacích cest,“ dodal Vysoudil. Ředitel státního podniku Roman Knap přitom minulý týden mluvil jako o posledním dni o čtvrtku.

Lidem dojde, že nošením roušky se vyhnou karanténě, vítá změnu epidemiolog

Domácí

Rozvoz pomůcek ze státních rezerv bude stát kolem 15 milionů korun. Jeden respirátor stát podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupil za zhruba 2,35 dolaru (asi 53 korun) a roušku za 0,37 centu (8,30 koruny).

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Česká pošta začala 12. září 2020 v depu v Praze-Malešicích kompletovat obálky s ochrannými pomůckami proti koronaviru, které začne příští týden roznášet seniorům.

Obsah obálky tedy vyjde na 94,50 Kč. Dohromady má jít zhruba o tři miliony obálek za 280 milionů korun. Odborníci již dříve upozornili, že životnost jednorázové roušky je maximálně asi čtyři hodiny a respirátoru 12 hodin.

Dostanou je i invalidé

Roušky a respirátory dostane vedle seniorů nad šedesát let i 170 tisíc lidí s plným invalidním důchodem a dále 17 tisíc zdravotně postižených do 18 let. Formálně mají úřady dopracovat návrh do středy.

Roušky a respirátory dostanou i invalidé a postižení do 18 let

Domácí

„Vláda souhlasí s mým návrhem na distribuci ochranných pomůcek lidem s handicapem. Roušky s respirátory tedy poputují 170 tisíc invalidů ve 3. stupni a 17 tisíc zdravotně postižených mladších 18 let,“ informovala v pondělí na Twitteru o souhlasu kabinetu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám