Hlavní obsah

Rodná čísla v dokladech zůstanou, schválila zrychleně Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodná čísla v občanských průkazech zůstanou, a to bez časového omezení. Nahradit je původně měly identifikátory. Schválila to v úterý Poslanecká sněmovna. Nyní vládní novela zamíří do Senátu. Od ledna by pak lidé mohli mít občanky i elektronicky v mobilu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Článek

Rodná čísla v dokladech měly původně od roku 2025 nahradit tzv. identifikátory, z nichž by nešlo ihned vyčíst věk či pohlaví. Přijatá novela to zrušila s tím, že zapisování údajů nebude časově omezeno.

„Vypuštěním údaje o rodném čísle z občanských průkazů mělo dojít k postupnému uplatnění principů původního záměru zákona o základních registrech a měla tím být zahájena identifikace fyzických osob prostřednictvím čísla osobních dokladů, případně klientských identifikátorů, namísto rodných čísel. Ta však stále plní nezastupitelnou roli, neboť splňují podmínky pro spolehlivou identifikaci fyzické osoby,“ zdůvodnilo ministerstvo vnitra úpravu.

Na přechod na tzv. identifikátory navíc nejsou připraveny státní systémy a vyžádalo by si to velké investice, a to v době, kdy se stát potýká s vysokými schodky rozpočtů a vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se snaží šetřit.

Předsedou pirátského poslaneckého klubu zůstane Michálek

Domácí

Poslanci vládní novelu zákona schválili ve zrychleném legislativním procesu. Pro hlasovalo 144 ze 160 přítomných zákonodárců. Nyní novelu posoudí Senát. Pro předlohu hlasovali také poslanci opozičního hnutí ANO, kteří původně usilovali o odložení nezapisování rodných čísel do dokladů o čtyři roky.

E-doklady míří do třetího čtení

Sněmovna v úterý také postoupila do třetího, závěrečného čtení digitální novelu, která má zavést e-doklady. Podle vicepremiéra pro digitalizaci a předsedy Pirátů Ivana Bartoše by lidé od začátku příštího roku nemuseli mít u sebe fyzicky osobní doklady.

„Od ledna je budou akceptovat úřední orgány státní správy a některé kraje a obce. Od léta by tomu pak bylo na policii, úřadech práce či finančních úřadech,“ přiblížil v úterý před jednáním Sněmovny Bartoš.

Podle jeho následných slov na plénu Sněmovny při projednávání novely by bylo používání elektronických dokladů dobrovolné. Kdo se bude chtít i nadále prokazovat fyzickou občankou, bude moci. „Je to právo, ne povinnost,“ řekl Bartoš.

„E-doklad jako takový bude zamčený, podobně jako je to třeba u internetového bankovnictví. V případě ztráty telefonu lze ty doklady vypnout na dálku,“ přiblížil k otázce bezpečnosti Bartoš na plénu s tím, že systém bude zobrazovat jen nezbytně nutné informace. Například prokáže plnoletost, ale nikoliv přesné datum narození či trvalé bydliště, které kontrolor znát nepotřebuje.

Poslanci zároveň kvůli časovému presu schválili zkrácení lhůty na projednání mezi druhým a třetím čtením ze čtrnácti na sedm dní.

Konec rodných čísel? Nápad za 56 miliard schytává kritiku ze všech stran

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám