Hlavní obsah

Vláda zmírnila nařízení ohledně nošení roušek

Právo, Jan Martinek

Vláda zrušila povinnost nošení roušek pro některé skupiny obyvatel. Oddychnout si mohou lidé s poruchou autistického spektra, kteří o tuto výjimku dlouhodobě žádali, stejně tak řidiči autobusu či tramvaje. V autě už může jet bez roušek celá rodina, nikoliv jen osamělý řidič. Po schůzi vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé v Praze v úterý 24. března 2020. Kvůli koronaviru stále platí karanténa a plno omezení.

Článek

„Udělili jsme výjimky z povinnosti nošení roušek na základě připomínek z terénu a pacientských organizací. Rozšiřujeme výjimku pro vozidla na všechny členy společné domácnosti. Pokud jedou v autě, nemusí mít roušku,“ řekl Vojtěch.

Bez roušky na veřejnost také nově smějí i děti mladší dvou let a lidé s poruchou autistického spektra a mentálním hendikepem.

Nemocní lidé se v rouškách dusí

Koronavirus

„Na základě připomínek pacientských organizací dáváme výjimku lidem s poruchou autistického spektra a také řidičům ve veřejné dopravě, pokud jedou v uzavřené kabině. Například v tramvaji, kde je zcela oddělený prostor,“ uvedl ministr. „Samozřejmě jakmile vyjde z uzavřeného prostoru, musí si ji opět nasadit,“ dodal.

O výjimku pro autisty dlouhodobě usilovala organizace Děti úplňku, která pomáhá rodinám s dětmi s poruchou autistického spektra. Ta upozorňovala na to, že rouška vyvolává u autistů nekontrolovatelné záchvaty úzkosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám