Hlavní obsah

„Proč nás takhle urážíte?“ Ministr Nekula terčem posměchu kvůli jeho mouce za 12,90 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se stal terčem posměchu kvůli reklamě pro nadnárodní řetězec Lidl. V týdnu totiž lákal, že v něm jeho zásluhou bude stát mouka jen 12,90 koruny. „Znemožňujete celou vládu,“ vyčetl mu například exministr Miroslav Kalousek (TOP 09). Šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ho ale zastal, na rezignaci to podle něho není.

Foto: Twitter: @ZNekula

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) si s vedením Lidlu prohlíží zboží v supermarketu

Článek

„Se zástupci řetězců jednám pravidelně. Díky řediteli Lidlu Adamu Miszczyszynovi za pěkný dárek k dnešnímu jednání v podobě slevy pro spotřebitele. Zítra totiž bude v Lidlu mouka za 12,90 Kč,“ uvedl ministr Nekula.

Lidlu také poděkoval za to, že pochopil, o „co mu celou dobu jde“.

„Když se chce, tak to jde,“ komentoval Nekula příspěvek, který vložil na sociální sítě. Jako ministru zemědělství jsou mu totiž dlouhodobě vyčítány vysoké ceny základních potravin.

Vinařská lobby uspěla, vláda vycouvala z daně z tichého vína

Domácí

Za příspěvek ale schytal vlnu kritiky, a to mimo jiné i kvůli tomu, že jako ministr dělá řetězci reklamu a posílá do něho české spotřebitele.

Lidé ho pod příspěvkem vyzývají k rezignaci, někteří si z něho střílí. „Zařídil byste slevičku zítra na utopence,“ prosí jeden z uživatelů Twitteru. „Kdy budou ve slevě rajčata,“ ptá se další.

Hodily by se mi jogurty v Bille

Kritiku schytal Nekula ale i od významných tváří. „Příští týden by se mi hodily jogurty v Bille, prosím. Do Billy to mám blíž než do Lidlu…,“ rýpnul si například Kalousek. Ten také uvedl, že Nekula tímto krokem znemožnil celou vládu.

„Zase někdo pustil do médií náš rebranding. A to jsme to chtěli pustit až na podzim,“ pustil se do Nekuly jeho stranický kolega Tomáš Zdechovský.

Podle předsedy sněmovního zemědělského výboru Michala Kučery (TOP 09) by zase ministr Nekula mohl být ve svých mediálních vyjádřeních jako šéf úřadu obratnější. „Myslím si, že některá vyjádření by mohla být šířeji konzultována aspoň v rámci koalice,“ řekl ČTK Kučera, který je místopředsedou vládní TOP 09.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala by zase ministr neměl naskakovat na laciný marketing některých řetězců, které ceny účelově snižují na jediný den.

Jurečka se ho zastal

Ministra se naopak zastal šéf lidovců Marian Jurečka. Při příchodu na vládu sice poznamenal, že by asi volil jinou formulaci, ve statusu na sociální síti však podle jeho slov nevidí nic ve smyslu: běžte nakoupit, je tady výhodná akce.

„Ne, jednoznačně není,“ reagoval pak na dotaz, zda to není na ministrovu rezignaci.

Není to první výrok, kterým se ministr Nekula dostal do povědomí. Známé jsou jeho tiskové konference k vysokým cenám potravin. Po roce vysokých cen například prohlásil, že – pokud jde o ceny – „něco tady nehraje“, jindy zase zvedl „varovný prst“.

Něco tady nehraje, řekl Nekula k cenám potravin

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám