Hlavní obsah

Přerušovaná soulož, komentoval Nacher jednání v Praze. Menšinová rada na dohled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menšinová vláda koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v Praze by mohla vzniknout po několikaměsíčním vyjednávání na čtvrtečním jednání zastupitelstva díky podpoře ANO. Po nedělním jednání Spolu s ANO to naznačil adept na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). Záležet bude na tom, zda Spolu přijme podmínky hnutí ANO, podle Svobody by v tom ale neměl být problém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí ANO v Praze Patrik Nacher

Článek

„Přišli jsme na pozvání Spolu ohledně podpory pro menšinovou radu. Zopakovali jsme naši nabídku na toleranci menšinové rady do konce února,“ shrnul v neděli schůzku novinářům lídr kandidátky ANO v Praze Patrik Nacher.

Hnutí podle něj chce, aby tři měsíce po volbách vládli v hlavním městě radní, kteří vzešli z letošních komunálních voleb. Město má dosud staré vedení.

„Kolegům ze Spolu jsme také dneska předložili programové priority, které bychom chtěli, aby za ty dva měsíce alespoň nastartovali,“ prohlásil Nacher. Konkrétně zmínil například navýšení počtu míst na středních školách.

ANO menšinové vládnutí Spolu v Praze podpoří. Do konce února

Domácí

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu pro Prahu, získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů, čtvrtá Praha Sobě 11 mandátů, pět zastupitelů získalo páté hnutí STAN a šestá je SPD se třemi mandáty. Spolu jednalo o koalici na vládním půdorysu, zejména Pirátům se ale nelíbily nabízené podmínky.

„To, co se děje teď, jsem nazval přerušovaná soulož,“ komentoval Nacher tříměsíční povolební vyjednávání. Narážel na to, že ustavující zastupitelstvo – na kterém se má zvolit nové vedení v metropoli – bylo již několikrát přerušeno. Naposledy do 15. prosince, tedy do čtvrtka.

Svoboda: Nevidíme problém v podmínkách

Právě ve čtvrtek by mohla vzniknout nová rada, naznačil Svoboda poté, co se podle něj koalice Spolu letmo podívala na podmínky hnutí ANO. „Nevidíme tam žádný problém. Jednat o tom budeme ještě zítra, do úterý jim dáme odpověď,“ nastínil.

„Mohli bychom tak ve čtvrtek teoreticky získat podporu pro menšinovou vládu. Zvolit bychom mohli všech 11 členů,“ doplnil.

Kromě ANO by mohlo menšinovou radu podpořit ještě STAN, zástupci pražského hnutí si vzali nicméně ještě čas na rozmyšlenou. Rozhodnutí projednají nejprve uvnitř hnutí.

Pokud bude ustanovena menšinová vláda, měla by pak paralelně probíhat jednání o radě většinové. Mluvit do toho chce i hnutí ANO. „Budeme mít ambice jednat o většinové koalici,“ řekl Nacher.

Pražské ANO má podmínky pro Spolu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám