Hlavní obsah

Přehlídka při inauguraci nebude

Při inauguraci nově zvoleného prezidenta Petra Pavla bude chybět vojenská přehlídka. A to i přesto, že budoucí hlava státu je generálem ve výslužbě a v minulosti byl Pavel předsedou Vojenského výboru NATO. Oznámila to budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková. Inaugurace se uskuteční 9. března na Pražském hradě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojenská přehlídka z 28. října 2018, ilustrační foto

Článek

„S vojenskou přehlídkou nepočítáme. Místo ní bychom rádi umožnili veřejnosti vstup na třetí nádvoří Pražského hradu, kde budou velkoplošné obrazovky přenášet slavnostní akt,“ sdělila Vohralíková, která jako dosluhující senátní kancléřka podobu inaugurace řeší se svými protějšky ze Sněmovny a z Hradu.

Vohralíková upřesnila, že na inauguraci budou oba Pavlovi předchůdci, tedy Václav Klaus a Miloš Zeman s manželkami, pozvána je i vdova po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi Dagmar Havlová, stejně jako členové vlády a představitelé dalších státních institucí. „Finální představa slavnostního dne se teprve tvoří,“ dodala.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) České televizi řekla, že na Pavlovu inauguraci by mohli dostat pozvánku i prezidenti okolních států. „Dříve tomu tak nikdy nebylo, aspoň co jsem se tedy dozvěděla,“ řekla Pekarová. Pavel by tak mohl založit novou tradici, poznamenala.

Další audit na Hradě je do Pavlovy inaugurace nereálný, řekl šéf NKÚ

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám