Hlavní obsah

Další audit na Hradě je do Pavlovy inaugurace nereálný, řekl šéf NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala novinářům po čtvrteční schůzce se zvolenou hlavou státu Petrem Pavlem řekl, že není reálné, aby se případný další audit v Kanceláři prezidenta republiky (KPR) stihl ještě před Pavlovou inaugurací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ Miloslav Kala

Článek

Závěr kontroly hospodaření a jí podřízených organizací, která je již hotová, by podle Kaly mohl být zveřejněn v řádu maximálně několika týdnů.

Pavel řekl v neděli, že bude chtít uskutečnit audit v prezidentské kanceláři. Ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace, která byla ohlášena na 9. března.

Zdůvodnil to tak, že chce mít „klidné svědomí, že to, co přebírají, přebírají v pořádku, že tam na ně nebudou čekat nějací kostlivci ve skříních“. Poukázal přitom na podezření z neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a jejich skartací na Hradě za éry prezidenta Miloše Zemana.

Pavel chce audit na Hradě, aby na něj nečekali „kostlivci ve skříních“

Prezidentské volby

Podle Kaly ale tak rychlá kontrola reálná není. „Jenom námitkové a odvolací řízení trvá minimálně dva měsíce, někdy i déle, takže do inaugurace se nepodaří kontrolu ani zahájit, ani provést a vypořádat námitky,“ uvedl prezident NKÚ. Až obdrží Pavlův tým informace o již provedené kontrole, tak pokud následně bude mít nějaké dotazy nebo připomínky, NKÚ je zodpoví. „Případně se budeme domlouvat na dalším postupu,“ dodal Kala.

Pokud by Pavel trval na dalším auditu, je v takovém případě nejdříve nutné podat podnět NKÚ, kolegium úřadu jej následně musí projednat a poté naplánovat. Celý proces je podle Kaly záležitostí řady měsíců.

Širší vedení NKÚ na konci ledna schválilo závěr z kontroly hospodaření KPR a jí podřízených organizací, tedy Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Výsledek kontroly zatím nemůže zveřejnit. Kala o něm nemohl informovat ani Pavla, neboť je vázán mlčenlivostí.

Zvoleného prezidenta Kala ve čtvrtek také informoval o tom, že Česko je nyní předsednickou zemí Evropské organizace nejvyšších kontrolních institucí (EUROSAI) a v září bude pořádat konferenci v Praze.

Pavel se na Hradě obává odposlechů. Bude chtít kontrolu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám