Hlavní obsah

Policisté již vědí, kde v Českém Švýcarsku začalo hořet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté znají konkrétní místo, kde před bezmála měsícem vzplál oheň, který se rozšířil do národního parku České Švýcarsko. Ničivý lesní požár se hasičům podařilo zlikvidovat po dvaceti dnech minulý pátek.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Na základě stále probíhajícího ohledání místa požářiště a vyhodnocení dosud získaných informací kriminalisté ustanovili místo, kde s největší pravděpodobností ke vzniku požáru došlo. Jako nejpravděpodobnější místo kriminalistického ohniska je lokalita Malinového dolu,“ řekla Právu Eliška Kubíčková, děčínská policejní mluvčí.

Policie překvalifikovala vyšetřování požáru v Českém Švýcarsku. Někdo ho zapálil

Krimi

Policii pomohly podle některých médií při vyšetřování satelitní snímky. Mluvčí to ale nepotvrdila.

„Další dílčí informace k průběhu prověřování, případně k verzím, se kterými kriminalisté pracují, nemůžeme zveřejňovat, aby nedošlo k ohrožení nebo zmaření průběhu trestního řízení,“ připomněla Kubíčková.

Satelitní snímky

Policie podle nepotvrzených informací pracuje údajně s analýzou satelitních snímků z družic, které přelétaly nad Českem v noci na neděli 24. července. Satelit Terra ve 22:48 hodin požár ještě nezaznamenal, při přeletu další družice devět minut po půlnoci nasnímal satelit první ohniska.

Nejpravděpodobnější místo je lokalita Malinového dolu
Eliška Kubíčková, policejní mluvčí

„Pokud vyjdeme z těchto údajů, ke vzniku požáru dochází pravděpodobně mezi 23. hodinou a půlnocí,“ poznamenal ředitel České informační agentury životního prostředí Cenia Miroslav Havránek ve své studii satelitních snímků, kterou zveřejnil a se kterou policie údajně pracuje.

Noční táboření

Za požár může velmi pravděpodobně lidský faktor. Plameny se začaly šířit buď od rozdělaného ohně, nebo od odhozeného nedopalku cigarety. Mělo to být na okraji Hřenska blízko parkoviště, odkud se chodí do Malinového dolu.

„Jde o turisticky nikterak zajímavé místo, které z přírodního hlediska nikde nepropagujeme,“ popsal lokalitu mluvčí správy parku Tomáš Salov. Již v minulosti se však podle něj stávalo, že si skupinka lidí přijela do těchto i jiných míst v parku na noc jen tak tábořit.

„Odstaví auto na kraji cesty, vyběhnou do lesa, kde si udělají ohýnek, a brzy ráno zase odjedou,“ popsal Salov noční aktivity některých turistů, které se většinou neobejdou bez konzumace alkoholu.

Stále objevují horká místa

Policie vyšetřuje od úterý případ jako trestný čin obecné ohrožení, původně ho vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti. „V souvislosti s požárem nebyl nikdo obviněn,“ doplnila ve středu mluvčí.

Hasiči ohlásili likvidaci požáru v Českém Švýcarsku

Krimi

Drony stále objevují v požářišti horká místa. Opakovaně se vyskytují u Pravčické brány, Stříbrných stěn, nad soutěskami nebo u Borového dolu. Hasiči je prohrabávají a prolévají vodou.

„Prodloužili jsme vedení vody v okolí Pravčické brány. Jednotlivé sektory mají na starosti revírníci národního parku, kteří koordinují nasmlouvané dobrovolné hasiče v dohlídkách,“ řekl Lukáš Marvan, mluvčí krajský hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám