Hlavní obsah

České Švýcarsko by mohlo být zvýhodněno při žádání o dotace na obnovu venkova

Obce v Českém Švýcarsku by mohly být zvýhodněny při žádání o dotace z programu obnovy venkova ministerstva pro místní rozvoj. Po návštěvě oblasti zasažené nejrozsáhlejším požárem v České republice to novinářům v sobotu řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Les v Českém Švýcarsku zničený požárem

Článek

Nejvíce poptávali zástupci organizací z Českého Švýcarska přímou pomoc podnikatelům. Žádná taková v tuto chvíli není.

Ministr předestřel státní a evropské programy, z nichž mohou samosprávy žádat o pomoc už nyní a v dalším plánovacím období, například je to program na obnovu a pořízení hasičské techniky nebo na rozvoj venkova.

„Je namístě, aby ministři, kteří tady už byli, dali hlavy dohromady a v rámci programů našli řešení, které by v tuto chvíli pomohlo a bylo by použitelné pro každou jinou událost typu požár,“ uvedl Bartoš.

Hřensko chce pro turisty obnovit soutěsky do konce září

Cestování

Obce v Českém Švýcarku mohou využít peníze ze státního rozpočtu už nyní například na obnovu komunikací. Míra podpory z programu Živel 1 je 70 procent, protože nebyl vyhlášen krizový stav. Program obnovy venkova a cestovního ruchu by mohl být upraven právě s ohledem na požár v nejmladším národním parku, který přerušil turistickou sezonu v lokalitě.

Ministerstvo pro místní rozvoj zvažuje, že by se podmínky programu upravily, aby prostředky šly přednostně do tohoto regionu. Možností je bonifikace za to, že žádost přijde z Českého Švýcarska, nebo by mohla být vyčleněna konkrétní částka pro žadatele z vybraného území.

Poptávka od organizací a lidí v Českém Švýcarsku je hlavně po přímé pomoci podnikatelům. Poradce ministra pro místní rozvoj Leo Steiner řekl, že v tuto chvíli nic takového není. „Muselo by se to připravit a rozhodnout. Byly by to peníze ze státního rozpočtu a musela by o nich rozhodnout vláda. Diskutuje se to, ale má to plusy a minusy,“ uvedl Steiner.

Lidé se po požáru do Hřenska nehrnou

Domácí

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, jejímž posláním je šetrný rozvoj cestovního ruchu v regionu, se právě na pomoc podnikatelů na sobotní schůzce zaměřila. „Region potřebuje rychle obnovit infrastrukturu, to znamená dostat se rychle na Pravčickou bránu a do soutěsek tak, aby turisté mohli přijet. Přestože lze navštívit řadu dalších míst, míří sem hlavně za těmito dvěma atrakcemi,“ řekl ředitel organizace Jan Šmíd.

Každý desátý podnikatel v Českém Švýcarsku je podle Šmída zaměstnán v cestovním ruchu. „Je potřeba najít nástroj, který jim bude kompenzovat ušlé zisky, protože už teď to jde do 300 milionů korun jenom během té uzavírky lokalit. Musíme najít mechanismus, kdy se podnikatelé zachrání,“ uvedl Šmíd.

Policisté již vědí, kde v Českém Švýcarsku začalo hořet

Krimi

„Bohužel jsme na to konkrétní odpověď nedostali, pouze příslib, že se tím budou zabývat,“ uvedl. Podle Šmída hrozí, že někteří podnikatelé zbankrotují.

Požár, který podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole, se rozhořel 24. července. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Hasiči požár uhasili po 20 dnech, na místě zůstává 70 dobrovolných a 40 profesionálních hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám