Hlavní obsah

Poslanec Kobza strašil radioaktivitou z Ukrajiny. Tvrzení o hoaxu odmítá, věří svému měření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec SPD, člen sněmovního zahraničního výboru a bývalý diplomat Jiří Kobza, prý před svým domem před časem naměřil čtyřikrát vyšší radioaktivitu, než je standard. Do souvislosti to v neděli v ČT dal s válčením na Ukrajině a dodávkami munice s ochuzeným uranem, kterou napadené zemi dodávají západní země. Na upozornění, že jde o vyvrácený hoax, nedbal. „Věřím tomu, co jsem naměřil,“ prohlásil.

Foto: Svoboda a přímá demokracie

Jiří Kobza (SPD)

Článek

„Asi před půl rokem Rusové rozstříleli sklad munice, kde měla údajně být munice z ochuzeného uranu, načež na polských hranicích byl podle zpráv z médií zachycen radioaktivní oblak, který byl asi stonásobek standardního radioaktivního pozadí,“ řekl v neděli v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce Kobza.

„A za další dva dny jsem já sám naměřil asi čtyřnásobek radioaktivního pozadí u sebe před domem, v údolí, v lese, kam by se to vůbec nemělo dostat,“ dodal v diskusi o válce na Ukrajině a vyzbrojování země Západem.

Na Ukrajině je občanská válka, tvrdí poslanec SPD. Sprostá lež, reaguje Lipavský

Domácí

Kobza, který je členem sněmovního zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí, konkrétně odkazoval na událost ze 13. května, kdy Rusko ostřelovalo oblast kolem ukrajinského města Chmelnyckyj.

Tehdy bylo podle místních úřadu zraněno nejméně 21 civilistů a poškozeny měly být školy, zdravotnická zařízení, civilní budovy či průmyslová zařízení. Podle Ruska však měl být zasažen muniční sklad a hangár, což Ukrajinci vylučovali.

Po útoku se na sociálních sítích začalo šířit video a tvrzení, že ve skladu byla munice z ochuzeného uranu dodaná Velkou Británií, jejíž zničení mělo údajně zvýšit radiaci.

Řada institucí včetně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost to však tehdy označila na hoax.

To Kobzovi připomněl moderátor pořadu Václav Moravec s tím, že poslanec SPD svým tvrzením fakticky zpochybňuje tvrzení oficiálních státních úřadů. Kobza přesto trval na svém.

„Já jsem geolog a tyto věci mě zajímají. Protože vlastním Geigerův-Müllerův počítač, tak jsem to naměřil já sám. Čtyři dny byl u nás kousek za Prahou čtyřnásobné zvýšení radioaktivního pozadí,“ prohlásil Kobza.

„Jsem pragmatik, řekl bych velmi věcně zaměřený člověk, takže věřím tomu, co jsem naměřil. To, co uváděli Poláci, nemusí být pravda, to, co jsem si naměřil já, to pravda je,“ tvrdí.

Není to poprvé, co sám Kobza a jeho spolustraníci z opozičního hnutí SPD podléhají dezinformacím a šíří je.

Kobza například v minulosti tvrdil, že Američané nikdy nebyli na Měsíci a má pro to důkazy, či spekuloval o původu tzv. chemtrails. Jeho spolustraník Radek Koten zase hovořil o zabijáckých mikrovlnkách.

Na Slovensku se šíří hoax: Z Ukrajiny jde radiace, sprchujte se čtyřikrát denně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám