Hlavní obsah

Na Slovensku se šíří hoax: Z Ukrajiny jde radiace, sprchujte se čtyřikrát denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ruské účty rozjely na sociálních sítích na Slovensku dezinformační operaci. Její protagonisté se snaží navodit dojem, že se v zemi šíří radiace ze skladu munice v ukrajinském městě Chmelnyckyj, který zničila ruská armáda. Slovenská policie upozorňuje, že se jedná o hoax.

Foto: Polícia SR

Na místě zasahuje slovenská policie

Článek

Hoax se začal šířit masově na sociálních sítích prostřednictvím ruských a slovenských dezinformačních účtů. Jsou zde i „zaručené“ návody, jak se vyhnout ozáření, například sprchovat se dvakrát až čtyřikrát denně a podobně.

Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky zdůraznil, že radiační situace na území země je aktuálně standardní a nebyly zaznamenány žádné odchylky od běžně měřených hodnot.

Policie: Za skoky v datech mohou srážky

„Polské úřady zdůrazňují, že přechodně zvýšené hodnoty přirozeného radiačního pozadí nejsou ničím výjimečným a vyskytují se pravidelně při srážkách. Přes evropský kontinent aktuálně prochází atmosférická fronta, která přináší vydatné srážky. Právě ty podle polských odborníků způsobily skoky v grafech, na něž se dezinformátoři odvolávají,“ uvedla slovenská policie.

Informace o radiační kontaminaci z Chmelnyckého se objevily i v českém prostoru.

Na Twitteru to komentovala šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová: „Mají docela blízko jadernou elektrárnu. Takovéhle pokyny má každá domácnost v zónách havarijního plánování i u Dukovan a Temelína. Takže spíš než fake je to pokus o šíření paniky zneužitím návodu pro úplně jinou situaci,“ uvedla.

Hoax o zemětřesení v Německu vyhnal v noci do ulic tisíce lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám