Hlavní obsah

Poslanci odmítli poděkovat Tchaj-wanu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdřív selanka, pak politický střet. Čtvrteční vcelku nekonfliktní debata poslanců o řešení pandemie skončila ve chvíli, kdy došlo na návrh usnesení, jímž měla Sněmovna z podnětu ODS poděkovat výslovně Tchaj-wanu za bezplatnou dodávku ochranných prostředků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Návrh podpořený opozicí schválen nebyl, i když předchozí série deseti usnesení s žádostmi vládě o pandemické plány a informace prošla jak nůž máslem.

Tchaj-wan v dubnu poslal bezplatně Česku 800 tisíc roušek, 25 plicních ventilátorů do nemocnic a sto ochranných masek. Za dodávky tehdy veřejně poděkovala opozice i představitelé Senátu. S respirátory se nechali vyfotit poslanci TOP 09, ODS a Pirátů, poděkování zaslal třeba senátor Pavel Fischer, zdravici natočili senátor Jiří Drahoš a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Návrh ODS poděkovat Tchaj-wanu ve čtvrtek podpořilo 46 poslanců ODS, KDU-ČSL, Pirátů, TOP 09 a STAN, k nimž se připojil jediný koaliční Adam Kalous z ANO. Ke schválení bylo třeba 62 hlasů.

Čína kritizuje setkání šéfa Senátu se zástupci Tchaj-wanu. Přebíral od nich darované roušky

Domácí

Výzva odměnit mediky neprošla

Postoj poslanců ANO, soc. dem. a komunistů, kteří se zdrželi nebo nehlasovali, rozzlobil šéfa klubu ODS Zbyňka Stanjuru, který připomněl, jak vrcholní vládní činitelé děkovali na letišti Číně za koupené ochranné prostředky. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) poté prohlásil, že Česká republika již poděkovala všem, kdo Česku ochranné pomůcky poskytl.

Stanjura se pozastavil na tím, že poděkování Tchaj-wanu nepodpořil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který také od Tchaj-wanu přebíral roušky pro dolní komoru a nechal se přitom vyfotit. „Teď jste se hrdinně zdržel,“ poznamenal Stanjura.

Vondráček reagoval, že při přebírání roušek dárcům osobně poděkoval a pomůcky pak poskytl sestrám boromejkám. Podotkl, že Tchaj-wan nebyl jediným dárcem, protože na zastupitelském úřadu je připraven dar Vietnamu České republice v podobě 30 tisíc roušek.

Tchajwanský recept? Včasně a rázně

Koronavirus

Sněmovna ve čtvrtek po přerušené diskusi z minulého týdne přijala několik usnesení navržených pravicovou opozicí, Piráty a SPD, podle nichž má ministerstvo zdravotnictví do konce července zpracovat systém pandemických stupňů pohotovosti. Do konce září má aktualizovat pandemický plán a v případě druhé vlny epidemie koronaviru podle něj postupovat.

Podle usnesení má premiér do konce června, a pak každé tři měsíce, předkládat poslancům informace o přijatých řešeních a o tom, jak probíhá příprava na případnou druhou vlnu epidemie. Poslanci vyzvali vládu, aby srozumitelně a věcně informovala také veřejnost.

Stejný termín dali poslanci vládě také na vypracování strategie budoucího testování občanů pro případ druhé vlny, a na dopracování konceptu chytré karantény.

Petříček: Nemůžeme dělat nějaké veletoče. Cestu na Tchaj-wan doporučit nemůžu

Domácí

Poslanci na návrh SPD vyzvali vládu, aby pověřila ministerstvo školství vytvořením krizového manuálu pro školy. Plán, který by měl být hotov do konce srpna, má přesně rozlišit, která opatření jsou doporučení a která jsou právně závazná.

Vláda má také zpracovat a předložit pravidla distanční výuky pro případ, že by ji bylo v případě druhé vlny třeba opět využít.

Poslanci schválili také apel na vládu a ministerstvo kultury k vypracování strategie e-knihovny ve veřejných knihovnách.

Požadavek lidovců, aby vláda pro případ druhé vlny epidemie zajistila nákupy a distribuci ochranných pomůcek a dezinfekce prostřednictvím ministerstva vnitra a Správy státních hmotných rezerv, poslanci nepodpořili.

Tchajwanská prezidentka odmítla připojení k Číně podle hongkongského modelu

Svět

Opozice neuspěla s pomocí dohodářům

Nechváleny zůstaly i další dva návrhy, aby vláda připravila investiční seznam pro modernizaci zdravotnických zařízení a aby vláda vyplatila do konce června odměnu medikům, kteří byli ve zdravotnických zařízeních během jara nasazeni.

Opozice neuspěla s výzvou vládě, aby připravila finanční podporu lidem pracujícím na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Návrhy Pirátky Olgy Richterové a Lucie Šafránkové (SPD), které se týkaly také osob samostatně výdělečně činných s malými zaměstnaneckými úvazky, nepodpořily ANO, ČSSD a KSČM.

Alena Gajdůšková (ČSSD) poukázala na to, že většina dohodářů má i jiné příjmy, zásadní výpadek postihl podle ní asi 10 tisíc z nich. „Mohou požádat o podporu v nezaměstnanosti, nebo mimořádnou okamžitou pomoc, pravidelné dávky hmotné nouze státní sociální podpory,“ uvedla. Celkem na dohody, z nichž se odvádí i pojistné, dělá kolem 220 tisíc lidí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) podotkla, že o mimořádnou okamžitou pomoc si zažádalo jen málo lidí. „Myslím, že jsme udělali maximum,“ prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám