Hlavní obsah

Čína kritizuje setkání šéfa Senátu se zástupci Tchaj-wanu. Přebíral od nich darované roušky

Když minulou středu převzal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) z rukou vedoucího Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR Liang-Ruey Keho dar 63 000 roušek pro síť mobilních hospiců, patrně netušil, že gesto se stane terčem kritiky čínské ambasády. Tchaj-wan již dříve věnoval Česku 25 plicních ventilátorů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupci Tchaj-wanu předali nadaci Cesta domů 60 tisíc roušek. Dar přijala nadace v Senátu ČR za účasti předsedy Miloše Vystrčila (vlevo) a ředitelky nadace Rúth Šormové. Vpravo Liang-Ruey Ke.

Článek

Jak upozornil týdeník Respekt, zástupce čínského velvyslance setkání kritizoval a opakovaně se kvůli tomu obracel na českou vládu. Nezamlouvalo se mu převzetí daru vysokým ústavním činitelem ani skutečnost, že v materiálech ministerstva zdravotnictví o výskytech viru po světě je mezi zeměmi zmíněn i Tchaj-wan, který Čína považuje za vzbouřeneckou provincii.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová konstatovala, že Čína si nestěžovala konkrétně na dary a nezpochybnila poskytnutí zdravotnického materiálu, potvrdila ale, že si Čína stěžovala na Vystrčilovo setkání s tchajwanským představitelem, na němž byl dar předán.

„Žádný tlak kvůli přijímání darů z Tchaj-wanu jsme od Číny v žádné fázi nezaznamenali. Čína pouze kritizuje styky vysokých představitelů ČR s tchajwanskými zástupci, naposledy přijetí předsedou Senátu,” uvedla.

Ignoruje nás. Poslanci se zlobí na čínského velvyslance

Domácí

Vztahy části opozice s představiteli čínské ambasády v ČR jsou dlouhodobě napjaté. Vyostřil je zejména dopis, který byl adresován bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), jenž plánoval navštívit Tchaj-wan.

Po jeho smrti byl objeven dopis z čínské ambasády, který si měl podle Deníku N u čínské strany objednat prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

ČR v Číně nakupuje roušky i další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru.

Šéf Senátu: Poznatků Tchaj-wanu je třeba využít

Vystrčil ve středu po převzetí daru prohlásil, že Evropa by měla využít poznatků Tchaj-wanu v boji s koronavirem a stejně by podle něj měla postupovat i Světová zdravotnická organizace (WHO), které je vyčítána pročínská orientace.

„Bylo by dobré, kdyby si Světová zdravotnická organizace uvědomila, že Tchaj-wan je nositelem velmi významných poznatků, které mohou pomoci celému světu v boji proti koronaviru. A uvědomila si, že je potřeba bojovat společně a nikoho z tohoto boje a z této spolupráce nevyjímat,” řekl Vystrčil.

Tchajwanský recept? Včasně a rázně

Koronavirus

Tchajwanský představitel Liang-Ruey Ke ocenil, že darovaných 63 tisíc roušek zamíří přímo k těm, kteří je potřebují nejvíc. „Pro nás je zásadní a důležité, že máme přímý kontakt a spojení s Cestou domů a že dar pomůže zmírnit utrpení lidí,” dodal. Vystrčil na oplátku předal řediteli kanceláře jako symbol vzájemné spolupráce černou roušku s logem Senátu.

Ředitelka pražského hospice Cesta domů Ruth Šormová za Fórum mobilních hospiců uvedla, že roušky dostanou hlavně hospicy v krajích, každý zhruba po 1500. Na krabicích s rouškami byl nápis „Pozdrav z Tchaj-wanu našim českým hrdinům”.

Reklama

Výběr článků

Načítám