Hlavní obsah

Poslanci ANO a SPD chtěli na výboru grilovat Černochovou, ta odmítla přijít

Poslanci branného výboru Sněmovny z opozičních stran ANO a SPD svolali narychlo mimořádné zasedání, na kterém chtěli slyšet více o rozkolu mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Ale mnoho se nedozvěděli, protože ministryně odmítla na výbor dojít a nezvykle za sebe nikoho neposlala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

Nechtěla podle svých slov nahrávat opozici, která chce prý pouze destabilizovat resort obrany.

Opoziční poslanci to považují za aroganci moci, protože ministryně nemůže výbor ignorovat a ze zákona se mu musí odpovídat.

Předseda výboru Lubomír Metnar (ANO) řekl, že výbor svolal narychlo, protože situace v resortu obrany je stále nejasná. „Ministryně to vysvětluje v médiích, ale nepřijde mi, že by se situace vyjasnila,“ uvedl Metnar.

Jeho kolegové volili drsnější jazyk. „Podle mého je to zásadní arogance moci. S tím jsme se tu ještě nesetkali. Zažíváme tu kabinetní politiku zcela bez kontroly parlamentu,“ řekl člen výboru za SPD Radovan Vích.

Místopředseda výboru Pavel Růžička z ANO nechápe, že ministryně za sebe alespoň někoho neposlala. „Výkon funkce jí zcela zatemnil mozek a není schopná rozlišovat realitu, protože je to první ministr obrany, který ignoruje branný výbor,“ uvedl Růžička. Dodal, že když byla Černochová předsedkyní výboru a Metnar ministrem, tak také svolávala mimořádné schůze výboru a když se jí nedostalo ze strany ministerstva obrany odpovědi, tak se uměla pořádně rozzlobit. „Kdyby se toto stalo v době, kdy byla předsedkyní, tak nevím, co by se stalo. To by tu byla faustovská díra skrz čtyři patra,“ podotkl Růžička.

„Opoziční provokace“

Černochová opozičním poslancům vyčítá, že chtějí krize vztahů mezi obranou a armádou využít k politickým účelům. „Mimořádně a narychlo svolaná schůze výboru pro obranu je snahou o destabilizaci a zkomplikování chodu resortu obrany, jehož vrcholné vedení se plně věnuje dlouhodobým a náročným úkolům spojeným s modernizací armády a nápravou chyb a restů z minulosti,“ uvedla v reakci Černochová. Dodala, že v době jednání výboru jednala s Řehkou o novém modelu sil NATO, který bude jedním z hlavních témat nadcházejícího Summitu NATO. Podle ministryně bylo mimořádné jednání svoláno narychlo a proti sněmovním pravidlům.

Uhasil Fiala spory mezi Černochovou a Řehkou? Výstup ze schůzky budí rozpaky

Domácí

Výbor chtěl také informace k nákupu 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun, který vláda schválila před týdnem. Na jednání nedorazil ani žádný koaliční poslanec. Pouze místopředseda výboru Josef Flek (STAN) nejprve neuspěl s návrhem vyřadit body z programu do doby, než se budou moci dostavit Černochová a Řehka, poté zasedání opustil. „Beru to spíš jako provokaci opozice, protože jsou to velice důležité body a měly by být zařazeny v době, kdy tu budou i koaliční poslanci. Neměla by se využívat situace, kdy jsou poslanci na zahraničních cestách a mají jiné práce,“ reagoval Flek.

Podle zákulisních informací Řehka zvažoval rezignaci, protože měl pocit, že Černochová překračuje své kompetence. Rozkol potvrdil i prezident Petr Pavel a žehlil ho i premiér Petr Fiala (ODS), který si pozval Černochovou i Řehku. Po schůzce ale všichni svorně tvrdili, že spory nejsou a všichni mají jeden cíl: modernizovat armádu.

Řehka nevylučuje válku mezi NATO a Ruskem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám