Hlavní obsah

Řehka nevylučuje válku mezi NATO a Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle náčelníka generálního štábu AČR Karla Řehky je možné, že by se mohla rozhořet válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. A pokud by na takový konflikt došlo, Česko by se ho od první chvíle účastnilo. Řehka to řekl v pondělí na konferenci na téma Vnitřní bezpečnost a odolnost státu v Poslanecké sněmovně. Zásadní k zabránění takovému scénáři je podle něho příprava a odstrašení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka

Článek

„Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás ten nejhorší scénář, není nemožná, je možná,“ prohlásil šéf armády Řehka.

Armáda se podle něj snaží připravit se na potenciální konflikt vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem, tedy Ruskem, „protože Rusko dneska je na trajektorii konfliktu s aliancí“.

Česká republika je součástí NATO a z toho plynou výhody, ale i povinnosti. Pokud by tedy válka začala, velká část českých vojáků by se do bojů zapojila v souladu s aliančními plány. Další vojáci, kteří by se neúčastnili akcí v zahraničí, by působili nadále v Česku, aby zajistili logistiku, armádní přesuny, přelety, bezpečnost kritické infrastruktury a tranzitní koridory západu jak do Polska a do Pobaltí, tak na jihovýchod k Černému moři.

Riziko závislosti na surovinách

„Úkol je naprosto zásadní,“ zdůraznil náčelník generálního štábu, podle kterého by k tomu česká armáda potřebovala podporu dalších resortů. Koncepce rozvoje všech resortů a všech bezpečnostních složek musí počítat s válkou, uvedl.

I s ohledem na zkušenosti z nynější ruské vojenské invaze na Ukrajinu Řehka zdůraznil potřebu odolnosti státu a odbourávání zranitelností a závislostí, například co se týče dodávek surovin. Varoval ale také před závislostí na Číně v telekomunikacích.

Řehka už minulý týden řekl, že velká válka v sousedství se stala novým paradigmatem. Upozornil, že kromě dozbrojení dlouhodobě podfinancované armády je potřeba také vyřešit i další otázky pro případ takovéhoto konfliktu, jako rozptýlení vojáků a techniky včetně letecké, aby nezůstávala v kasárnách, kde by mohla být snadno zničena.

Válka v Evropě není nemyslitelná, varoval Řehka

Domácí

Řehka: Při konfliktu Ruska a NATO bychom byli účastníkem od první minuty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám