Hlavní obsah

Uhasil Fiala spory mezi Černochovou a Řehkou? Výstup ze schůzky budí rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek sešel s ministryní obrany Janou Černochovu (oba ODS) a náčelníkem Generálního štábu AČR Karlem Řehkou. Cílem bylo urovnat vzájemné spory, které vygradovaly záměrem Řehky rezignovat. Zda se ale neshody podařilo urovnat, není úplně jasné, komentář premiéra po schůzce hovoří pouze obecně o společném zájmu na silné a moderní armádě.

Foto: Twitter/Petr Fiala

Premiér Petr Fiala po schůzce, na které se měly urovnat spory mezi ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou

Článek

Na konci minulého týdne Novinky a další média informovaly o tom, že šéf české armády Řehka chtěl kvůli dlouhodobým neshodám s ministryní obrany na svůj post rezignovat. Fiala mu to tehdy rozmluvil. Řehkovi se podle informovaných zdrojů například nelíbí, že mu má Černochová zasahovat do kompetencí. Vzájemné spory se ve čtvrtek pokusil urovnat premiér Petr Fiala (ODS).

„S ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou jsme probrali aktuální témata týkající se resortu obrany a řešili jsme, jak zlepšit spolupráci mezi civilní a vojenskou částí resortu. Všichni jsme se shodli, že naším společným a nejvyšším zájmem je silná a moderní armáda, a podle toho budeme postupovat,“ napsal na svůj twitterový účet po setkání premiér Fiala.

Fialovo vyjádření je tak diplomatické, že to budí rozpaky. Není možné z něj vyvodit, zda se táhlé spory povedlo vyřešit do té míry, že Černochová s Řehkou budou schopni nadále úspěšně spolupracovat a najít kompromisní řešení.

Jasno v tom neudělal ani Řehka. „Je to tak, jak to napsal pan premiér. Nemám nad rámec toho co dodat. Je to možná napsané diplomaticky, ale prostě jsme normálně diskutovali, jak dál spolupracovat, jak zlepšovat věci a spolupráci mezi civilní a vojenskou částí, bavili jsme se o dalších obranných tématech. Rozešli jsme se s nějakou vizí, jak pracovat dál,“ odpověděl Novinkám obecně na dotaz, zda se spory podařilo vyřešit a setrvá tak i nadále ve funkci.

Fiala následně na odpolední tiskové konferenci dodal, že žádný spor mezi aktéry není.

„Dnešní jednání ukázalo, že žádný spor není. Všichni zúčastnění na schůzce mají zájem na tom, aby se zvyšovala obranyschopnost České republiky, abychom posilovali bezpečnost občanů, modernizovali armádu… Na tomto budou v dobré spolupráci intenzivně pracovat. Spolupráce funguje, debata byla o tom, jakým způsobem ještě více komunikovat mezi civilní a vojenskou složkou ministerstva obrany,“ prohlásil premiér.

Řehka ani Fiala minulý týden informace o rezignaci nepotvrdili, ale ani nepopřeli. Černochová následně pro média uvedla, že byť se někdy s Řehkou střetnou, tak celá záležitost je podle ní „přefouknutá“. Pojí je prý společný cíl modernizovat armádu.

Čtvrteční schůzka měla podle premiérova dřívějšího vyjádření ukázat, že rozpory nejsou.

Šéf armády Řehka chtěl rezignovat, Fiala to nepřijal

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám