Hlavní obsah

V kolonách na D1 uvázly tisíce vozidel, směr na Brno v noci na neděli kolaboval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr spolu s vydatným sněžením v sobotu podobně jako v pátek komplikovaly dopravu na mnoha místech Česka. Zcela nesjízdných bylo několik silnic, nejkritičtější byla situace na dálnici D1, kde uvázly v kolonách tisíce automobilů, uvedla policejní mluvčí. Provoz zablokovaly kamiony, které nemohly vyjet svah. Policie označila situaci za kritickou.

Foto: Policie ČR

Na dálnici D1 uvázly v kolonách tisíce vozidel.

Článek

„Sypačům se nedaří kolonou projet a dostat se na místo, které je potřeba ošetřit. Policisté dělají maximum pro to, aby mezi vozidly protáhli auta sypačů,“ uvedla v sobotu večer mluvčí policie na Vysočině Daniela Čírtková. Od 70. kilometru zablokovaly provoz kamiony.

O AKTUÁLNÍ SITUACI NA DÁLNICI D1 SI MŮŽETE PŘEČÍST V NEDĚLNÍM ČLÁNKU ZDE:

Vánoční zoufalost na D1. Řidičům v kolonách docházelo palivo, uváznuté kamiony v levém pruhu

Domácí

„Obracíme se na řidiče, aby byli trpěliví a nechali vozidla policejní i údržby projet,“ řekla po 21. hodině Čírtková. Podle ní je situace na D1 kritická. Ucpané jsou i některé objízdné trasy, kde provoz navíc komplikuje i sníh na vozovkách.

Podle webu dopravniinfo.cz zdržení v úseku okolo 70. kilometru ve směru na Brno dosahovalo až čtyř hodin.

Dálnice u Humpolce na 81. kilometru se po půlnoci ve směru na Brno zastavila a uváznuté kamiony se snažily rozjet. Problémy se podařilo vyřešit až po půlnoci i díky jeřábu.

Foto: Policie ČR

Sypačům se nedaří projet.

Komplikace způsobuje sněžení, které zasáhlo Vysočinu od nočních hodin. První problém s dopravou na D1 nastal už v sobotu ráno, kdy na 141. kilometru kamion zablokoval na více než tři hodiny směr na Prahu. Dále kamiony blokovaly dopravu u Humpolce ve směru na Brno.

Výjezdy hasičů

Kvůli počasí mají zvýšený počet výjezdů hasiči, kteří odstraňují spadlé větve a vyvrácené stromy. Ty jsou také častou příčinou přerušení dodávek elektřiny. Odpoledne byly v Česku bez proudu desetitisíce odběratelů. V pohotovosti jsou kvůli vzestupu hladin některých řek a potoků i vodohospodáři.

Na Vysočině podle Čírtkové přijali policisté jen od poledne na dvě stoky oznámení, z nichž většina se týkala dopravy. „Problémy v dopravě trvají v celém kraji. Nesjízdná je silnice 1/38 na trase Jihlava, Štoky a Havlíčkův Brod. Kamiony ve všech kopcích blokují provoz,“ potvrdila mluvčí před dvacátou hodinou.

Extrémní výkyvy počasí pokračují, desetitisíce domácností jsou bez proudu

Počasí

„Silnici II/130 pod dálnicí D1 do Koberovic silničáři uzavřeli na žádost hasičů z důvodů odstraňování velkého množství popadaných stromů. Problémy mohou nastat i na sjezdu z dálnice na tuto komunikaci. V místě máme hlášeno i více dopravních nehod, jedná se o střety osobních aut s popadanými stromy. Zatím jsou hlášena jen lehká zranění,“ popsala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Policisté na Vysočině mají hlášeny desítky nehod.

Hasiči z Vysočiny mají během soboty za sebou už pět stovek výjezdů. „Celý den jsme v terénu, celý den řešíme v kraji události v souvislosti s počasím. Obrovské poděkování opět směřuje ke kolegům profesionálním a dobrovolným hasičům v terénu a kolegům z operačního střediska,“ napsali hasiči na sociální síť Facebook.

Problémy i v dalších krajích

Desítky výjezdů souvisejících s počasím mají za sebou hasiči v Plzeňském a Karlovarském kraji. Zaměstnávají je především zásahy u popadaných stromů, v několika případech i čerpání vody. Do spadlých stromů najel vlak u Dešenic na Klatovsku. Nikomu se nic nestalo, lokomotiva je ale poškozená.

Foto: HZS Kraje Vysočina, Novinky

Hasiči na Vysočině mají už víc než pět stovek výjezdů.

Dopravu komplikuje husté sněžení také v Olomouckém a Zlínském kraji. Silnice pokrývá rozbředlý sníh a jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Někde se na nich tvoří ledovka. Policie řeší desítky dopravních nehod. V permanenci jsou kromě nich hasiči i silničáři. Komunikace jsou sjízdné, ale na mnoha místech jen se zvýšenou opatrností.

„Od 13.00 hodin evidujeme asi 40 dopravních nehod. Jedná se vesměs o sjetí ze silnic do příkopů, nárazů do stromů a podobně. Vesměs se obešly bez zranění. Ta, co účastníci havárek utrpěly, nebyla naštěstí vážná,“ řekla Novinkám olomoucká policejní mluvčí Marie Šafářová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Sníh v sobotu komplikoval dopravu

Řidiči bourali i ve Zlínském kraji. „Od rána jsme řešili přes dvacet nehod. Ve dvou případech to bylo se zraněním osob. Nic však vážného. Nejvíce jich bylo v okrese Zlín,“ uvedl krajský policejní mluvčí Radomír Šiška.

Například na silnici mezi Zlínem a Rackovou havaroval na namrzlé silnici autobus. Obešlo se to bez zranění. V Zábřehu na Šumpersku se srazila tři osobní auta, ve Šternberku na Olomoucku, u Vikantic na Šumpersku a v Prostějově dvě.

Pražské letiště kvůli počasí odklonilo několik letů, další mají zpoždění

Domácí

Na jihu Čech za noc zasahovali hasiči u 250 případů kvůli následkům silného větru a sněžení. Nejčastěji odstraňovali spadané stromy. „Celkový počet zásahů za poslední dny spojených s odklízením následků současného počasí je přibližně 560,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Sněžení a popadané stromy komplikovaly celý den dopravu v Ústeckém kraji. „V Horním Jiřetíně narazilo osobní vozidlo do stromu. V Oseku zase najel vlak do spadlého stromu. Obě nehody se obešly bez zranění,“ informovali ústečtí krajští hasiči na síti X. Nejvíce výjezdů měli na Mostecku, Teplicku a Ústecku.

V Libereckém kraji v sobotu silničáři vzhledem k intenzivnímu sněžení prodloužili pro kamiony nad 3,5 tuny uzavírku silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov na Jablonecku a dál do Polska. Neprůjezdná pro ně bude až do nedělních 06:00. Zavřená je pro kamiony nad šest tun od dnešního odpoledne také silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu na Liberecku.

Nákladní auta, která nemohla vyjet kopec, v sobotu blokovala dálnici D1 u Humpolce ve směru na Brno. Šlo o úsek mezi 81. a 83. kilometrem. Kvůli spadaným stromům je navíc zavřená vozovka II/130, která je exitem na dálnici na 81. kilometru.

Bez proudu desítky tisíc domácností

Problémy nedělalo počasí pouze řidičům. Větve a spadlé stromy trhaly dráty elektrického vedení a poškozovaly izolátory. Kolem 15:00 bylo bez proudu kolem 28 000 odběratelů společnosti ČEZ. Polovinu tvořila odběrná místa v Ústeckém kraji.

Podle společnosti EG.D bylo k 15:00 bez proudu 8200 odběrných míst, především na jihu země. „Spoustu poruch se nám podařilo již opravit, avšak kvůli celodennímu vytrvalému sněžení se na některých místech objevují poruchy nové,“ popsal v sobotu odpoledne situaci mluvčí distribuční společnosti EG.D Lubomír Budný.

Plno práce s odstraňováním následků nepříznivého počasí mají také hasiči. „Do dnešních 17:00 jsme vyjeli k 2211 událostem,“ uvedli na síti X. V pátek měli takových výjezdů 1669. Většinou hasiči odstraňují ze silnic a tratí nahnuté či spadlé stromy. Kromě toho vyprošťují vozidla, čerpají vodu ze zatopených sklepů a monitorují stoupající hladiny řek a potoků.

Na některých místech v Česku se toky dostaly na první, tedy nejnižší povodňový stupeň. Jeho dosažení v sobotu kolem 17:30 hlásilo kolem 30 měřicích stanic, vyplývá z údajů Hlásné a předpovědní povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Varování před vzestupem hladin platí pro celé Česko až do odvolání. Meteorologové očekávají, že toky dosáhnou prvního či druhého stupně povodňové aktivity. Ojediněle ale mohou vystoupat i na třetí, tedy nejvyšší stupeň, kdy už voda ohrožuje majetek i životy lidí v záplavovém území.

V platnosti je také varování před silným větrem. Do dnešní půlnoci se týká především jihozápadu Čech, kde může foukat i velmi silně. Větrné počasí podle meteorologů vydrží i na Štědrý den, pro který je vydáno varování před silným větrem pro většinu Čech s výjimkou severu a severovýchodu.

Dálnici D1 u Humpolce blokují ve směru na Brno kamiony

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám