Hlavní obsah

Extrémní výkyvy počasí pokračují, desetitisíce domácností jsou bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Silný vítr v kombinaci se sněžením a deštěm přinesl do většiny míst České republiky problémy na silnicích i v domácnostech. Na severu Čech připravily popadané stromy o dodávky elektřinu více než 13 000 odběrných míst, hasiči a energetici jsou v permanenci i v jižních Čechách.

Povětrnost během vánočních svátků letos přináší velké výkyvy Video: Pavel Plavecký, Novinky

 
Článek

„Došlo k pádu stromů a větví, přetrhání vodičů a poškození izolátorů,“ řekla k situaci v severních Čechách severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Na vině byl podle ní hlavně silný vítr, který v kombinaci s čerstvým mokrým sněhem vedl k pádu mnoha stromů. Nejvíc postižené jsou podle mluvčí obce v oblasti Krušných hor, ale také třeba v okolí Úštěku a na sousedním Českolipsku.

„Zasahujeme téměř nepřetržitě po celém kraji, přes noc na sobotu byla situace nejhorší asi na Vimpersku,“ řekla Novinkám mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. „Doposud působil největší problémy silný vítr, nyní se k němu přidal i těžký mokrý sníh,“ upozornila.

Na jihu Čech hasiči v noci na sobotu zasahovali u 160 případů, rovněž kvůli následkům silného větru a sněžení.

Kvůli silnému větru a sněžení eviduje distribuční společnost E.GD více než 41 000 odběrných míst bez elektřiny. Jedná se o poruchy v Jihočeském, Jihomoravském i Zlínském kraji a na Vysočině.

Problémy na silnicích jsou hlášené z Českomoravské vrchoviny, například z oblasti Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Poličky nebo Skutče. Silný vítr a sněžení komplikují dopravu ještě na Bruntálsku a v části okresu Opava.

Počasí se uklidní až na svatého Štěpána

Jak sobota, tak Štědrý den budou podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu bohaté na srážky a stále bude i silně foukat. V nížinách a na západě republiky i ve středních polohách se bude jednat o déšť, který může místy zvednout hladiny řek. Na horách bude sněžit.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Hasiči likvidují popadané stromy na silnicích Jihočeského kraje.

V průběhu Štědrého dne se bude od západu výrazně oteplovat. V noci mezi Štědrým dnem a Božím hodem vánočním (1. svátkem vánočním) vystoupá v Čechách teplota až na 10 stupňů nad nulou, později se teplá vlna dostane i na Moravu.

Počasí se částečně stabilizuje teprve na svatého Štěpána (26. prosince), kdy se zmírní vítr a nemělo by tolik pršet. Zůstane velmi teplo s maximy během dne i přes deset stupňů Celsia.

Dálnici D1 na zasněžené Vysočině zablokoval na čtyři hodiny kamion. Je to kalamita, hlásí silničáři

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám