Hlavní obsah

Vánoční zoufalost na D1. Řidičům v kolonách docházelo palivo, uváznuté kamiony v levém pruhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Teprve okolo půlnoci se podařilo policistům ve spolupráci s hasiči a silničáři odblokovat kritickou situaci na dálnici D1 na Vysočině, kde kvůli silnému sněžení uvázly v sobotu večer tisíce aut. Situaci opět zkomplikovali neukáznění řidiči kamionů, kteří najeli do levého pruhu a uvázli i tam. Situace v koloně už začínala být zoufalá, řidičům totiž docházelo palivo. Na Štědrý den už je dálnice plynule průjezdná.

Foto: Policie ČR

Na dálnici D1 stojí v kolonách tisíce vozidel.

Článek

Sypače se nakonec do čela kolony dostaly z protisměru a mohly začít odhrnovat a prosolovat dálnici směrem na Brno. Ale ani pak nebylo vyhráno, protože dálnici na 82. kilometru blokoval kamion, který stál přes celou šíři komunikace. Hasiči ho tak za pomoci jeřábu odsunuli stranou.

Rozsáhlý článek o sobotních komplikacích v dopravě najdete zde.

„Policisté se pak snažili z kolony přednostně dostat osobní vozidla, protože některé posádky jsou ve špatném psychickém stavu, nemají nápoje ani jídlo a dochází jim pohonné hmoty,“ informovala o zoufalé situaci policejní mluvčí Dana Čírtková.

V koloně totiž auta stála i přes osm hodin. Kamiony musely na dálnici ještě počkat. Za vzniklou situaci se omluvil i ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

„Omlouvám se všem řidičům, kteří včera prožili těžké a dlouhé hodiny na D1. Situace byla kritická, museli jsme jeřábem odstranit kamion stojící napříč, nefungovala záchranářská ulička, kvůli tomu sypače nemohly projet a kamiony se tak nemohly rozjet. A do toho neustále hustě sněžilo. Zároveň chci poděkovat všem, kteří se o údržbu starají,“ uvedl na síti X Mátl.

Mluvčí Čírtková už v sobotu označila situaci na D1 za kritickou. Ucpané byly i některé objízdné trasy, kde provoz navíc komplikoval sníh na vozovkách.

První problém s dopravou na D1 nastal už v sobotu ráno, kdy na 141. kilometru kamion zablokoval na více než tři hodiny směr na Prahu.

Stop kamionům. Plzeň nechce, aby parkovaly v ulicích, chystá plošný zákaz

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám