Hlavní obsah

Plošné testování Čechů by vyšlo minimálně na 3,5 miliardy, říká Prymula

Novinky, Jan Menšík

Plán ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) otestovat všechny občany České republiky na koronavirus by měl státní kasu stát přibližně 3,5 miliardy korun, plus náklady na distribuci testů. Další finance by si vyžádalo případné opakování, které by zvýšilo úspěšnost záchytu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Článek

O záměru otestovat všechny české občany poprvé Prymula promluvil na čtvrteční tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády, která schválila výrazné zpřísnění opatření proti covidu kvůli vážné epidemiologické situaci.

Chystá se otestování všech občanů Česka

Domácí

„Je tu velká skupina lidí, kteří testováni nejsou. A ta skupina může být mnohonásobkem toho, kolik osob tady jsme schopni zachytit,“ představil ambiciózní projekt ve čtvrtek ministr.

Novinkám později řekl, že odhadované náklady na testování se pohybují okolo 3,5 miliardy korun. K této částce je nutné připočítat také další výdaje za distribuci antigenních testů. To však podle Prymuly nebude nijak závratná částka, protože by se balíky testů pouze přiřadily k zásilkám, které pravidelně putují k praktickým lékařům, jež jsou pro projekt klíčoví.

Celoplošným testováním by se podle něj dalo odhalit přibližně 90 procent pozitivních lidí v populaci.

To by se ale zřejmě nepovedlo jednorázovým plošným testem. Pokud by se například ukázalo, že po protestování je pozitivních třeba 200 tisíc lidí, kteří by následně zamířili do karantény, tak řada jejich kontaktů z mezidobí se ještě pozitivně ukázat nemusí. Logické by tedy bylo plošné testování zopakovat například s dvoutýdenním odstupem, aby se zvýšila úspěšnost záchytu.

Je to experiment vhodný pro armádu, tvrdí o plošném testování praktický lékař

Domácí

Pokud by se něco takového ministerstvo rozhodlo realizovat, za předpokladu, že by byli praktiční lékaři ochotni se pustit do druhého kola, lze očekávat další navýšení nákladů na projekt.

Do ochoty českých praktiků, z nichž je asi 40 procent starších 60 let, jde tedy o rizikové skupiny obyvatel, se může totiž také promítnout to, že by při testování navíc museli být oblečeni v ochranných oblecích.

Testování by bylo podle Prymuly dobrovolné, za úspěch by považoval, kdyby se ho případně zúčastnilo alespoň šest milionů lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Chystá se otestování všech občanů Česka

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve čtvrtek představil plán na testování všech občanů na koronavirus. Testovalo by se tzv. antigenními testy. Ministerstvo...

Výběr článků

Načítám