Hlavní obsah

Platformy jako Airbnb budou muset sdílet se státem informace, schválil Senát

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zprostředkovatelé krátkých pronájmů, jako je Airbnb nebo Booking, budou muset sdílet s úřady informace o uzavřených smlouvách. Díky tomu by měly úřady lépe vyhledat lidi, kteří přišli do kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. Ve čtvrtek to schválil Senát.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

V důsledku aktuální situace na začátku dubna Airbnb snížil svůj odhad vlastní tržní hodnoty o 16 procent na 26 miliard dolarů (650 miliard korun).

Článek

„Pro nás je zásadní mít informace o ubytovaných. Pokud si hygiena vyžádá informace o hostovi, tak se k nim dostane a může dále trasovat jeho kroky,“ informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Platformy jako Airbnb jsou povinny předat státu informace, schválila Sněmovna

Ekonomika

Nová povinnost by mohla podle Dostálové pomoci najít lidi, kteří přišli do styku s člověkem, jenž se nakazil novým typem koronaviru.

Informace do 30 dnů 

Zprostředkovatelé ubytování budou muset poskytnout živnostenskému úřadu do 30 dnů údaje o počtu poskytnutých krátkodobých pronájmů. Dále budou muset uvést cenu za ubytovací služby, adresu daného bytu či jméno a kontaktní údaje poskytovatele krátkodobého pronájmu.

Pokud platforma odmítne informace do 30 dnů předat, půjde o přestupek, za který hrozí pokuta až milion korun.

Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám