Hlavní obsah

Pekarová Adamová se rozplakala v Senátu kvůli manželství pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfce Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) ve středu tekly slzy v Senátu, když na konferenci mluvila o manželství pro všechny. Uvedla, že by si přála, aby si svého nejdůležitějšího člověka mohli vzít za ženu nebo muže všichni. Zákon bude Sněmovna v prvním čtení projednávat ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Ne vždy dokážu udržet emoce na uzdě, a tohle je jeden z těch případů,“ napsala Pekarová k fotografii na Instagramu, kde stojí za řečnickým pultem v Senátu a utírá si slzy.

„Můj manžel Tomáš (Pekara) má dnes narozeniny. Ti, kteří mě znají, vědí, že je pro mě tím nejdůležitějším člověkem na světě,“ uvedla na sítích předsedkyně Sněmovny.

„A já bych si moc přála, aby si toho svého nejdůležitějšího člověka mohli vzít za ženu nebo muže všichni. Nejen ti se ‚správnou‘ sexuální orientací. Aby mohli svůj vztah zpečetit a ochránit sňatkem, jako jsme to udělali před sedmi lety my dva,“ dodala.

Pekarová Adamová měla na konferenci iniciativy Jsme fér o manželství pro všechny v Senátu emotivní vystoupení.

Uvedla, že věří, že ve čtvrtek při projednávání zákona bude většina poslanců hlasovat pro. „Tak, jak si většina našeho národa už dlouho přeje,“ zdůraznila.

Novinkám pak své slzy vysvětlila: „Je pro mě zkrátka bolestivé, že druzí lidé jsou našimi zákony vnímáni jako občane druhé kategorie. Zároveň je to pro mě těžko pochopitelné.“

„Umím se totiž vcítit do jejich situace a doslova mě zabolelo, že totéž, co se pro mě zdá být samozřejmé – možnost vzít si milovaného člověka, je pro ně stále naprosto nedosažitelné. Když jsem o tom hovořila a když jsem hovořila o svém vlastním muži, tak mi to vehnalo slzy do očí,“ popsala situaci Novinkám.

Poslanci by měli hlasovat ve čtvrtek

Sněmovna bude projednávat novelu občanského zákoníku ve čtvrtek. Podle návrhu by manželství nemělo být svazkem muže a ženy, ale dvou lidí.

Řada politiků to odmítá. Rozdílné názory mají i zákonodárci v jednotlivých klubech. Proti je většina lidovců, zástupců ODS nebo SPD. Jeden ze spoluautorů novely Josef Bernard (STAN) podotkl, že hlasování bude volné a poslanci budou rozhodovat sami za sebe.

Ve středu na konferenci v Senátu novelu podpořil prezident Petr Pavel i předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).

„Není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli své sexuální orientaci,“ řekl Pavel ve zdravici. Podle něj téma budí velké vášně a vede k emotivním debatám, ve kterých se ztrácí práva lidí a jejich dětí.

Z manželství pro všechny se stala politická hra

Domácí

„Opravdu se nechystá žádná revoluce, ale pouze spravedlivý právní rámec pro páry a rodiny, které už existují a jsou součástí naší společnosti,“ dodal.

Vystrčil vývoj v Česku přirovnal k ověřování zákonů v přírodních vědách.

„Pokud přestanou platit či nestačí na nové skutečnosti, upraví se. Realita se děje bez toho, jestli to máme někde psáno. Jsme v situaci, kdy nějakou část společnosti odmítáme popsat, protože si myslíme, že když ji nepopíšeme, tak to tak nebude,“ uvedl Vystrčil.

„Ale ono to tak bude… To, že věci nepopíšeme a nedáme jim řád a pravidla, neznamená, že se nestávají a nebudou stávat,“ dodal.

Od července 2006 mohou páry gayů a leseb uzavírat v České republice registrované partnerství. Registrovaní nemají třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod.

Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje. V Česku takzvané duhové rodiny s dětmi už žijí. Oficiálně mohou mít děti dvou matek a dvou otců ale jen jednoho rodiče.

Lidovci nabízejí gayům stejná práva, ale ne manželství

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám