Hlavní obsah

Lidovci nabízejí gayům stejná práva, ale ne manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovečtí poslanci vždy patřili ve Sněmovně mezi největší odpůrce zákona, který by homosexuálům umožnil uzavírat manželství. Teď přicházejí s vlastním návrhem a doufají, že se na něm Sněmovna sjednotí.

Foto: Profimedia.cz

Duhová vlajka je symbolem hnutí LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transgender osob)

Článek

Podstatou návrhu, který připravuje Jiří Navrátil, jenž před časem jako první poslanec oznámil, že patří do LGBT komunity, je přiznat stejnopohlavním párům všechna práva i možnost regulérního sňatku.

Odmítá ale adopci dětí i název manželství. Svazek by byl partnerství, nikoliv však jen registrované jako dosud.

„S tímto kompromisním návrhem souhlasí všichni poslanci KDU-ČSL. Věřím, že by mohl být přijatelný i pro opoziční poslance, protože většina z nich je pro narovnání práv, a vadí jim jen pojmenování,“ řekl ve čtvrtek Právu Navrátil.

Liberečtí zastupitelé symbolicky oddají stejnopohlavní páry

Domácí

Dodal, že mu opoziční ANO přislíbilo o kompromisním návrhu jednat. Hnutí je rozděleno, stejně jako například ODS, na příznivce a odpůrce manželství pro homosexuály. SPD je zásadně proti.

Zda bude vyjednávání úspěšné, se ukáže už na konci června, kdy poslanci mají podle předběžné dohody dokončit první čtení návrhu TOP 09, STAN, ODS, Pirátů a části ANO. Ten navrhuje uzákonit manželství pro homosexuály.

Pokud se kluby shodnou, mohly by načíst lidovecký kompromis a poslat do druhého kola tuto předlohu.

Šéf klubu ODS Marek Benda, který manželství pro gaye a lesby odmítá, Právu sdělil, že lidovecký návrh je pro něj možným vstupem do diskuse.

„Už dříve jsem říkal, že za mě jsou tu dvě červené linie, název a adopce dětí stejnopohlavními páry, dokud nebudeme mít vyřešené náhradní mateřství,“ řekl Benda.

Osvojení ano, adopce ne

Také místopředsedkyně klubu ODS Eva Decroix, která by ráda naopak podpořila liberálnější návrh, vidí v lidoveckém řešení šanci na shodu. „Pokud tento kompromis bude cesta, jak situa­ci vyřešit, blokovat ho nebudu,“ řekla Právu.

Kamenem úrazu kompromisního návrhu ale může být to, že nepočítá s adopcí. Podle Navrátila však bude možné osvojení dětí partnera. „Usiluji o přijetí návrhu, kde jsou narovnána veškerá práva a svazek se nazývá manželstvím,“ napsala Právu předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s tím, že o kompromisu ohledně názvu je ochotná diskutovat. „Za zásadní ale považuji téma adopcí, a ty v lidoveckém návrhu nejsou. I z toho důvodu prosazuji náš návrh změny občanského zákoníku,“ dodala.

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová Právu sdělila, že nesouhlasí, aby stejnopohlavní páry nemohly adoptovat děti. „Rodičovská práva jsou jedním z hlavních pilířů, za které bojujeme,“ podotkla. Řekla, že už existují páry, které se starají o děti a narážejí na překážky třeba v nemocnicích. „Co se týče názvu manželství, ze symbolického hlediska by nebylo šťastné jim ho odepřít. Ale pokud bychom se shodli na všem ostatním, jsem ochotna se o tom bavit, i když nerada,“ dodala.

Zahánět náhradní mateřství do ilegality je špatný nápad, varuje advokátka

Domácí

Poslankyně STAN Barbora Urbanová je radikálnější. „Dokud se to bude jmenovat jinak než manželství, prostě to diskriminací zůstane,“ napsala na Twit­teru.

Podobně jako poslanci je rozdělená i homosexuální komunita. „Řada z nich by byla ráda, že se to někam posune, protože 17 let stojíme na místě. Pak je tu skupina, která říká: buď všechno, nebo nic. Ale takto není možné v politice postupovat,“ poznamenal Navrátil.

Podle návrhu, který prosazují Piráti, TOP 09, STAN a část poslanců ANO, by lidé stejného pohlaví měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde o vznik společného jmění, nárok na dědictví, na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Ve Sněmovně čeká na první čtení i předloha jiné skupiny zákonodárců, například lidovců a části ODS, o ústavním zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy, která byla chápána jako konkurenční návrh proti manželství pro homose­xuály. Podle Navrátila jejich návrh v rozporu s možnou změnou Ústavy není.

Pavel kritizuje vládu: K žalobě proti Maďarsku kvůli zákonu o LGBT+ jsme se připojit měli

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám