Hlavní obsah

Paxlovid bude v lékárnách do dvou týdnů, slíbil Válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lék na covid-19 Paxlovid bude dostupný pacientům k vyzvednutí v lékárnách do dvou týdnů. První dodávka už dorazila do ČR, uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). O dodávkách léku ministerstvo vyjednávalo od začátku letošního roku, například na Slovensku mohou lékaři lék předepisovat už měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Lék Paxlovid

Článek

„Paxlovid už je v Česku a bude do 14 dnů k dispozici v lékárnách, kde ho pacienti obdrží na předpis a bude hrazen ze zdravotního pojištění,“ uvedl ministr.

Zda to budou jen nemocniční lékárny, jako tomu bylo u předchozích covidových léčiv, nebo celá lékárenská síť, však neuvedl. To, že pacienti museli kvůli léku s receptem od lékaře cestovat do města, kde je nemocnice, dříve kritizovala Česká lékárnická komora (ČLnK).

Nasazení paxlovidu na covid-19 bude na libovůli praktiků

Domácí

„Zdržení dodávek je způsobeno tím, že jsme vyjednávali takové podmínky, abychom dostali a zaplatili jen množství, které spotřebujeme. To se povedlo. Nebudeme tak muset likvidovat a platit nespotřebovaná léčiva,“ uvedl Válek. V sousedním Slovensku už lékaři mohou lék předepisovat měsíc.

Kolik bude stát? Neřekneme

Částku, kterou léky budou stát, Válkovo ministerstvo odmítlo sdělit s odkazem na důvěrný režim smlouvy. Původně mělo ministerstvo zájem o 50 000 dávek za miliardu korun.

Lékaři mohou antivirotikum paxlovid nebo již dostupný molnupiravir předepisovat pacientům, kteří mají vysoké riziko vážného průběhu nemoci po nákaze koronavirem, například seniorům nebo chronicky nemocným.

KOMENTÁŘ: Spásný lék na covid? Připravte si boxerské rukavice a úlisný tón - Veronika Neprašová

Komentáře

Lék bude vázaný na předpis, který pacientovi vystaví jeho obvodní, popřípadě odborný lékař. Ministerstvo přitom určilo jen ne zcela jednoznačná kritéria, jak mají lékaři při posuzování komu lék předepsat postupovat.

Obecně je určený pacientům starším 18 let, u kterých test potvrdí nákazu covid-19, zatím mají jen mírný průběh nemoci, avšak patří do ohrožené skupiny, u které hrozí, že jejich zdravotní stav může koronavirus významně zhoršit.

Reklama

Výběr článků

Načítám