Hlavní obsah

Nasazení paxlovidu na covid-19 bude na libovůli praktiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září by měla do Česka dorazit první várka nového antivirotika na covid-19 paxlovidu. Nahradit má monoklonální protilátky, které jsou na současnou variantu omikron už méně účinné. Rozhodnutí o nasazení léku ale zůstává nadále v rukou konkrétního lékaře.

Foto: DPA/Frank Hoermann/SVEN SIMON, ČTK

Lék proti koronaviru paxlovid

Článek

„Podání antivirotik proti SARS-CoV-2 indikuje lékař se specializovanou způsobilostí (praktický lékař, ambulantní specialista, lékař v nemocnici). Při výběru vhodného antivirotika zohlední účinnost dosaženou v klinických studiích, kontraindikace a potenciální lékové interakce,“ uvedl mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob na dotaz Novinek, pro které pacienty bude nový druh léku na covid vhodný.

Další lék na covid dorazí v září

Domácí

Ošetřující lékař by měl podle něj vycházet vedle souhrnu dostupných informací i z Mezioborového stanoviska odborných společností, které specifikuje skupiny pacientů, pro které je léčba tím kterým léčivým přípravkem vhodná.

Z toho dále vyplývá, že antivirotika by měla být poskytnuta pacientům s prokázaným mírným a středně těžkým covidem-19, u kterých kvůli ostatním okolnostem existuje vysoké riziko, že se jim nemoc rozvine do závažné formy vyžadující hospitalizaci.

Stejně jako u předchozí léčby monoklonárními protilátkami je přitom klíčové, aby byl lék nasazen včas ještě v době, kdy nákaza tělo pacienta plně nezasáhla.

Kritéria pro indikaci léku paxlovid podle MZ:

  • dospělí od 18 let věku
  • pozitivita testu na SARS-CoV-2 (antigenní či PCR)
  • do 5 dnů od nástupu příznaků covidu-19
  • klinický stav pacienta nevyžaduje hospitalizaci pro covid-19 (na pacienty, kteří jsou hospitalizováni z jiného důvodu, než je covid-19, se vztahují kritéria podání jako pro nehospitalizované osoby)
  • klinický stav pacienta nevyžaduje léčebné podávání kyslíku pro covid-19
  • dlouhodobá prognóza pacienta je vyhodnocena jako příznivá

„Uvedená doporučení pak lékař zohledňuje ve vztahu k celkovému zdravotnímu stavu daného pacienta a jeho individuálním podmínkám,“ shrnul obecně Jakob.

Moderna žaluje Pfizer. Ukradl jí prý technologii vakcíny proti covidu

Evropa

V praxi však pacienti i praktici naráží, stejně jako v případě podávání předchozích monoklonárních látek, na nejednoznačnost ministerského nařízení. A praktici, kteří lék v konečném důsledku předepisují, tak často rozhodují podle vlastní libovůle, byť pacient formálně ministerská kritéria splňuje.

Například ač se ve zmíněných pravidlech mluví o pozitivním antigenním nebo PCR testu, v praxi praktičtí lékaři podmiňují předepsání paxlovidu absolvováním pouze PCR testu, domácí antigenní neuznávají. To však může být zejména pro starší a méně mobilní pacienty značnou komplikací.

Ministerstvo v těchto případech odkazuje na možnou variantu řešení. „V případě, že lékař indikuje potřebu provést PCR test, není nezbytně nutné, aby se pacient dostavil na odběrové místo laboratoře. Doporučením je, aby v případě indikace PCR testu u pacienta, kterého vyšetřuje, odebral vzorek praktický lékař a tento vzorek následně odeslal do laboratoře,“ uvedlo ministerstvo na dřívější dotaz Novinek, který se týkal podmínek pro nasazení monoklonárních protilátek.

Další lék na covid dorazí v září

Domácí

To se však v praxi děje jen velmi zřídka a praktici pacienta odkazují pouze na testovací centra.

Ani při splnění výše zmíněných kritérií však praktický lékař nemusí lék, jehož cenu nechce ministerstvo specifikovat, pacientovi předepsat. V takovém případě se podle doporučení ministerstva může obrátit ještě na ambulantního specialistu, popřípadě lékaře v nemocnici v aplikačním centru. To však nasazení léčby znovu oddálí a hrozí, že se pacientovi patřícímu do ohrožené skupiny v mezidobí významně přitíží.

Dodávka za miliardu?

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo smlouvu s americkou firmou Pfizer o dodávkách antivirového léku paxlovid na covid-19 do konce letošního roku.

Jakob již dříve pro ČTK uvedl, že částku, kterou léky budou stát, podle něj kvůli důvěrnému režimu smlouvy není možné sdělit. Původně mělo zájem o 50 tisíc dávek za miliardu korun.

Na Slovensku převzali první várku už v srpnu. Celkem si objednali 25 tisíc balení paxlovidu a zaplatili za něj 18,2 milionu eur (455 milionů korun), uvedla tamní média s odkazem na zveřejněnou smlouvu. V přepočtu na české koruny vychází Slováky jedno balení asi na 18 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám