Hlavní obsah

Pavel se podíval na vybombardovaný panelák. Novinky navštívily domeček, kde v pátek raketa zabila matku s dítětem

Dnipro

Prohlídka v lednu vybombardovaného paneláku v Dnipru či návštěva nemocnice se zraněnými vojáky. To byly další body sobotního programu prezidenta Petra Pavla na východě Ukrajiny. Novinky zároveň navštívily na okraji města dům, který v pátek ráno zničila ruská raketa a zabila zde mladou ženu a tříleté dítě.

Dům na okraji Dnipra poničený ruskou raketouVideo: Jan Menšík, Novinky

 
Článek

„Je to velice emotivní, protože člověk je v přímém dotyku s tím, co válka přináší běžným lidem. Myslím si, že třeba sobotní zkušenost z Dnipra, kdy člověk projíždí městem, které vypadá jako kterékoliv z našich a najednou je tam proluka vzniklá zásahem řízené střely do civilního prostoru, kde zahynulo přes 46 lidí, tak je to velice silný okamžik. Člověk si uvědomí, že nežijeme v prostředí, které je prosto všeho násilí, bohužel jsme ale jeho součástí,“ popsal na závěr programu prezident Pavel své pocity.

Prezident Petr Pavel během návštěvy Dnipra na východě Ukrajiny.Video: Novinky

Kromě jednání s gubernátorem Dněpropetrovské oblasti či starostou Dnipra se během dne Pavel zajel podívat na vybombardovaný panelák na břehu Dněpru. Poté, co dům v lednu zasáhla ruská raketa, zde zemřelo téměř padesát lidí, včetně dětí. Jde tak o jeden z nejzávažnějších útoků na ukrajinskou civilní infrastrukturu. V otevřené části domu, která se nezřítila, jsou stále vidět například pověšené šaty v pozůstatku skříně či televizor visící na zdi, jež ční do vzduchu.

Pavel společně s gubernátorem Serhijem Lysakem také položili květiny a zapálili svíčku u zastávky MHD přímo naproti zničenému domu, z níž místní udělali památník a donesli sem mimo jiné desítky plyšáků.

Pavel musel v Kyjevě do krytu. Vyhlášen letecký poplach

Válka na Ukrajině

Místo zdí jen ohořelá místnost

Dnipro sousedí s východoukrajinskými regiony, kde probíhají dennodenní tvrdé boje mezi ruskými a ukrajinskými silami. Rusko v pátek, kdy Pavel přijel na Ukrajinu, ostřelovalo raketami řadu tamních měst, včetně Dnipra. Útoky si vyžádaly přes dvacet obětí, dvě přímo v něm, kdy zemřela mladá žena a tříleté dítě.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Dům, kde v pátek zemřeli dva lidé

Novinky, které do Dnipra přicestovaly samostatně, na místo dopadu vražedné rakety vyrazily. Jde o malý domeček na předměstí Dnipra. Rusové původně zřejmě plánovali trefit nedalekou teplárnu, ale raketa ji přeletěla, propadla střechou jiného domu a odrazila se přímo do ložnice dalšího domu, kde explodovala a zanechala po sobě dva mrtvé, ohořelou místnost, do níž je vidět místem, kde ještě před hodinami byla zeď.

Rodiče zabité ženy jsou ve vážném stavu v nemocnici s popáleninami na 40 procentech těla, uvedla na místě příbuzná obětí.

Zatímco v pátek v Dnipru znělo několik poplachů, v sobotu přes den, kdy se ve městě pohyboval prezident Pavel, aplikace nevarovaly ani jednou.

Na závěr Pavel navštívil raněné vojáky v nemocnici

Na závěr svého programu prezident vyrazil do zhruba třicet kilometrů vzdálené Novomoskevské centrální okresní nemocnice, jež je jednou ze spádových nemocnic pro vojáky z fronty. Pavel zde pohovořil s primářem, několika raněnými a prohlédl si fotografie válečných zranění a jejich léčení.

Pavel je v Dnipru. Jako první zahraniční prezident se odvážil na východ UkrajinyVideo: Novinky

Do nemocnice zároveň přivezl devět nemocničních lůžek od české firmy Linet, která je ústavu darovala.

Česká republika se bude podílet na obnově a opravách Dněpropetrovské oblasti. Zapojit se chce hlavně v oblastech zdravotnictví, dopravy, vzdělávání či bydlení. Právě firma Linet by mohla být jednou ze společností, jež se na tom budou podílet.

Kvůli Rusům bez telefonů i SIM karet. Pavlovu cestu do Dnipra doprovázela přísná opatření

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám