Hlavní obsah

Pavel musel v Kyjevě do krytu. Vyhlášen letecký poplach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Během návštěvy českého prezidenta Petra Pavla a prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové v Kyjevě vyhlásily v pátek odpoledne ukrajinské úřady varování před rizikem vzdušných útoků pro velkou část země – včetně střední, východní a jižní části Ukrajiny.

Pavel v krytu v KyjevěVideo: Novinky

 
Článek

Prezident byl právě v hotelu a musel přerušil program a odebrat se s ochrankou do krytu, jenž je v podzemí budovy. Do krytu se odebrala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která je na místě s Pavlem.

Byly slyšet sirény. Na hrozbu upozornily také mobilní aplikace, informoval z místa zvláštní zpravodaj Novinek.

Český prezident nicméně následně pokračoval ve svém programu i v krytu, kde se setkal se zástupci krymských Tatarů, kteří tam za ním dorazili. Poté, co jednání skončilo, pominul i poplach a Pavel mohl kryt opustit.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Prezident Petr Pavel v protileteckém krytu v Kyjevě i během poplachu pokračuje v jednání, na schůzku s ním dorazili zástupci krymských Tatarů

Již v brzkých ranních hodinách zasáhlo Ukrajinu několik raket. Jen na Kyjev jich mířilo 11, protivzdušná obrana je všechny sestřelila. Na jiných místech země ale ruské střely zabíjely.

Pavel v Kyjevě: Ukrajinci si členství v EU plně zaslouží. Svým hrdinstvím dali příklad mnoha zemím

Evropa

„Neignorujte varování,“ napsal odpoledne na sociální síti šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Sirény se rozezněly řadou ukrajinských oblastí, kolem 17:30 SELČ platilo varování od východu Ukrajiny až po Žytomyrskou a Vinnyckou oblast v centrální části země.

Zatím nejsou k dispozici informace o případném odpoledním vzdušném úderu.

Pavel s Čaputovou přijeli v noci vlakem z Polska. Nad většinou ukrajinského území přitom v noci na pátek platila protiletecká výstraha, když Rusko zahájilo novou vlnu vzdušných úderů. Útoky si vyžádaly dvě desítky mrtvých a desítky zraněných mezi ukrajinskými civilisty. Výbuchy ráno zazněly v několika městech včetně Kyjeva, který ale nehlásí výraznější škody.

Počet obětí pátečních náletů na Ukrajině se blíží dvaceti. Ruské rakety mířily i na Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám