Hlavní obsah

Kvůli Rusům bez telefonů i SIM karet. Pavlovu cestu do Dnipra doprovázela přísná opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypnuté mobily a SIM karty ve speciálních stíněných obalech, aby jejich pohyb nemohli Rusové monitorovat. Noční cestu z Kyjeva do ukrajinského Dnipra, kam delegace českého prezidenta Petra Pavla dojela v sobotu ráno, doprovázela ještě přísnější bezpečnostní opatření než při pátečním příjezdu do ukrajinské metropole. Pavel je prvním zahraničním prezidentem, který navštívil východ Ukrajiny od vypuknutí války vloni v únoru.

Prezident Petr Pavel během návštěvy Dnipra na východě Ukrajiny.Video: Novinky

 
Článek

Všichni cestující Pavlovy delegace museli mít během cesty do Dnipra nejen vypnuté telefony s českými čísly, ale jejich SIM karty byly uloženy do speciálních stíněných obalů. Prezidentova ochranka tak chtěla zamezit možnosti, že by skrze telefony dokázali Rusové pohyb delegace monitorovat.

Bezpečnostní opatření se při jeho návštěvě dotkla i médií. Ta o jednotlivých místech, jež český prezident v Dnipru navštěvuje, mohou informovat s časovým odstupem, tedy až v okamžiku, když už je hlava státu jinde. Při jeho přesunech po městě také ukrajinští policisté na křižovatkách zastavují dopravu.

Pavel je v Dnipru. Jako první zahraniční prezident se odvážil na východ UkrajinyVideo: Novinky

Pavla provází početný tým ochránců, kteří jsou mimo jiné vybaveni útočnými puškami. I když bodyguardi nosí neprůstřelné vesty i helmy, samotný prezident takzvanou balistickou ochranu nepoužívá. Oblečen byl v sobotu neformálně, měl na sobě světlé kalhoty, košili a tmavou bundu.

Pavel je v Dnipru. Jako první zahraniční prezident se odvážil na východ Ukrajiny

Domácí

Během soboty se Pavel v Dnipru setkal s oblastním šéfem Serhijem Lysakem, s nímž jednal zejména o české pomoci určené Dněpropetrovské oblasti.

Dnipro, jež je centrem Dněpropetrovské oblasti a jedním z největších ukrajinských měst, se nachází několik desítek kilometrů od současné frontové linie. Relativní blízkost fronty ovšem v ulicích Dnipra skoro nic nepřipomíná, ačkoli úřady i několikrát denně vyhlašují letecký poplach. Ten zazněl i během v pátku, kdy se město stalo jedním z terčů ruského vzdušného útoku, který si doposud vyžádal přes dvacet obětí. Z Dnipra byly ohlášeny dvě oběti včetně jednoho dítěte.

Na Ukrajinu Pavel přicestoval v pátek vlakem z Polska společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Odpoledne museli v metropoli kvůli leteckému poplachu na čas do hotelového krytu.

Ruský útok na panelák v Umani: Mrtvých je 23, z toho pět dětí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám