Hlavní obsah

Pavel k výročí okupace: Jako malý jsem nechápal, jak nás mohli Rusové přepadnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nežil jsem v prostředí, ve kterém by mi bylo od počátku jasno, co se tehdy stalo, řekl v pondělí prezident Petr Pavel na pietním aktu k 55. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy. Prezident upozornil, že musel dospět k tomu, aby mu bylo jasné, co se tehdy stalo. Na Ukrajině se podle něj v současné době děje něco podobného jako v Československu v roce 1968.

Český rozhlas připomenul 55. výročí okupace ČeskoslovenskaVideo: Novinky

 
Článek

„V době událostí pražského jara mi bylo necelých sedm let. A když jsem se poprvé dozvěděl o invazi spojenců, tak to bylo v době, kdy jsem trávil prázdniny u babičky. Jediné, co jsem z toho měl, byl zmatek. Babička ráno seděla u rozhlasu a říkala, že nás přepadli Rusové. A já jsem jako malý kluk, kterému vštěpovali, že Rusové nás osvobodili, nechápal, jak nás mohli po tom, co nás osvobodili, přepadnout,“ vzpomínal v pondělí prezident.

„Babička mi řekla, že to možná jednou pochopím. A trvalo to dlouho. Musím říct, že jsem nežil v prostředí, ve kterém by mi bylo od počátku jasno. K tomu, co se tehdy stalo a jaké byly souvislosti, jsem musel dospět po dlouhé době. Ale je lepší pozdě než nikdy,“ zdůraznil.

Podle Pavla tehdy šlo „nejen o porušení mezinárodního práva, ale i porušení základního principu“. „Protože když vám někdo pomůže získat zpátky svobodu, neznamená, že vám ji chce i ponechat. Nebo to také znamená, že má o svobodě úplně jiné představy než vy,“ upozornil.

Historik: Srpen 1968 byl pro armádu morální ránou

Historie

Podle prezidenta se na Ukrajině v současné době děje něco podobného jako v Československu v roce 1968. „Rusko se od té doby nijak nezměnilo. I když už se jmenuje jinak, ale tím, jak dělá zahraniční politiku, jak vnímá hodnoty, tak zůstalo v úplně stejných kolejích,“ zdůraznil.

Měli bychom si podle něj připomínat i 137 lidí, kteří v době okupace přišli o život, či tehdejší pracovníky rozhlasu a televize, kteří do poslední chvíle informovali o tom, co se děje.

„Ale i tisíce těch, kteří se s tím nesmířili a i po okupaci v době tvrdé normalizace, která byla vším možným, jen ne návratem k normálu, si zachovali svůj názor. I přes potíže, ústrky a někdy také věznění, kterému museli čelit, si nadále stáli za svým,“ dodal Pavel.

Ten se v době předvolební kampaně koncem loňského listopadu omluvil za svůj životopis z roku 1987, ve kterém popsal svůj loajální postoj k Sovětskému svazu i invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Pekarová: Vytrvejme v podpoře Ukrajinců

Pietní akt při připomínce 55. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy se konal u budovy Českého rozhlasu. Prezident republiky se vzpomínkové akce zúčastnil po mnoha letech. Na akci promluvili ale i předseda vlády Petr Fiala (ODS) nebo šéfové obou parlamentních komor.

Češi jsou podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) „silným a nezdolným“ národem, který se nikdy nevzdává. Příjezd vojsk Varšavské smlouvy, který ukončil naděje na obrodný proces v tehdejším Československu, znamenal podle něj velkou depresi a smutek. „Neodnesl ale touhu po svobodě, kterou země získala v roce 1989. Češi by se měli dál chovat podle slavné věty staré už 55 let ‚Jsme s vámi, buďte s námi‘,“ vyzval.

Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Česko nesmí zapomenout na oběti invaze v roce 1968 ani na bezpočet obětí následné vleklé okupace. „A zapomínat nemůžeme a nesmíme ani na oběti trvající ruské agrese na Ukrajině. Nejlepší způsob, jak uctít památku všech obětí tyranií minulých, je vytrvat v podpoře bojovníků proti tyraniím současným. Ukrajinští bojovníci jsou v tom s námi, buďme i nadále my s nimi,“ apelovala.

Invaze začala v noci na 21. srpna 1968 a už první den okupace zemřely při střetech s vojáky nebo při dopravních nehodách zaviněných okupanty desítky obyvatel Československa.

KOMENTÁŘ: Proč Rusko nevymění území za mír – Jan Lipavský

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám