Hlavní obsah

Ostravské strážnice tančí u tyče. Nejlépe na světě

Jako Dr. Jekyll a pan Hyde si musejí někdy připadat Alena Schaffartziková a Nikol Vítečková (obě 28) z Opavy. Zatímco v práci jako strážnice Městské policie Ostrava dohlížejí na klid a bezpečí spoluobčanů, ve volném čase trénují v titěrných dresech akrobatické kousky u tyče.

Foto: Foto archiv Nikol Vítečkové a Aleny Schaffartzikové

Nikol Vítečková a Alena Schaffartziková. Při jejich akrobatických výkonech na tyči se někdy tají dech.

Článek

A i když jim jednu dobu jako náčiní sloužila dokonce lešenářská trubka, protože neměly vhodné podmínky pro cvičení, jejich úsilí se vyplatilo. Jsou nejlepším párem pole dance na světě. Pole dance spojuje prvky tance, gymnastiky a akrobacie na vertikální tyči i mimo ni.

Alena s Nikol jsou kamarádky od čtyř let. „Byly jsme spolu na základní i střední škole, dělaly jsme společně i moderní gymnastiku. Celý život proplouváme spolu,“ směje se Schaffartziková, která je strážnicí osm let. Vítečková je o dva roky služebně mladší, na rozdíl od kamarádky slouží jako psovod.

Odsouzení se nebály

„Rok a půl jsme ale byly parťačky i v práci a chodily spolu ulicemi,“ upozorňují.

I k pole dance, regulérní sportovní disciplíně, se dostaly v roce 2015 společně. Hledaly tehdy něco, co by mohly dělat místo gymnastiky. A po zhlédnutí videí párových tanců u tyče měly jasno. Toho, že by je někdo kvůli tyči odsuzoval, se nebály. „Jen jsme přešly ze země na tyč,“ směje se Vítečková.

První trénink absolvovaly v lednu 2016 a hned v květnu vyrazily na závody. „Nebylo to nic slavného. Spadly jsme, moc jsme neuměly, protože jsme neměly pořádné vedení,“ vzpomínají.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nikol Vítečková (vlevo) a Alena Schaffartziková v uniformě ostravských strážníků

Do prvních závodů trénovaly v opavském studiu s trenérkou, která byla těhotná. „A pak jsme byly na pár měsíců odkázané na lešenářskou trubku na zahradě. Připravovaly jsme se na podzimní soutěž, a přitom jsme neměly kde trénovat,“ nastínily.

„Cvičíme ve sportovní podprsence a kraťáskách, protože tyč drží na kůži. Proto jsme začaly víc dbát i na stravu. Nikdo se nechce ukazovat před lidmi, když se necítí ve svém těle dobře,“ tvrdí Vítečková s tím, že více než dvě hodiny denně tahle disciplína trénovat ale nejde.

První dva roky se páru moc nedařilo. Zlom přišel až v únoru 2018, kdy je oslovila trenérka pražského studia Pole Heaven Tereza Štrobová. „Řekla, že v nás vidí obrovský potenciál, ale že neumíme základní věci. Tak jsme za ní začaly dojíždět do Prahy a hned v květnu jsme vyhrály mistrovství republiky,“ prozradila Schaffartziková.

Mistryně světa v pole dance roztančily nový videoklip skupiny Naděje

Vaše zprávy

Ještě v roce 2018 vybojovaly Ali a Niky bronz na mistrovství světa. O rok později přišel druhý domácí a první světový titul. Pak další tři česká prvenství a nedávno zlato na mistrovství světa organizace IPSF v Lausanne.

Po zisku druhého světového zlata se ostravské strážnice rozhodly pro změnu. Začnou pilovat vzdušnou akrobacii na kruzích.

„Kruhy už máme objednané, nemáme ale zase trenéra, takže se historie bude opakovat,“ směje se Alena. A podle Nikol to bude výzva. Na kruzích nikdy nebyly, navíc budou mít v Česku větší konkurenci než v pole dance.

I tak se chtějí příští rok v červnu poprat o start na mistrovství světa. Na akrobacii u tyče ale nezanevřely, dál ji budou učit ve vlastním studiu Jiný pole dance v Opavě.

Věk je jenom číslo. V jednasedmdesáti letech začala paní Marta tančit swing

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám