Hlavní obsah

Poslanci jednali o nouzovém stavu. Hodina hnoje z chléva, zaznělo po projevu Okamury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v úterý stvrdila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu do konce května. Podle kabinetu jde o nutný krok ke zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny po invazi Ruska. Jednání začalo v 10 hodin, Novinky ho nabídly on-line.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 29.3.2022Video: psp.cz

 
Článek

Vážění čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

19:04 - Sněmovna podpořila vládní návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května.

Schváleno. Nouzový stav bude do konce května

Domácí

18:57 -  Zákonodárci začínají hlasovat o prodloužení nouzového stavu.

17:00 -  Ve Sněmovně vystupují další poslanci. Jednání trvá již sedm hodin, do diskuze je přihlášena ještě téměř desítka zákonodárců.

15:20 - U řečnického pultíku se nakonec znovu objevil šéf vnitra Vít Rakušan (STAN). Uvedl, že vláda se dohodla na tom, že policisté a hasiči dostanou za evidované přesčasy v nouzovém stavu zaplaceno. „Hledáme systémové řešení,“ doplnil k další motivaci složek.

Babiš musí do IKEM, nepojede kvůli tomu za Orbánem

Domácí

15:08 - O slovo se střídají se stanovisky zástupci hnutí ANO, kteří by podpořili prodloužení nouzového stavu o 30 dní, a SPD, jež trvání institutu nadále odmítá. Do rozpravy je přihlášeno ještě 11 poslanců.

14:55 - Šéfka klubu ANO Alena Schillerová (ANO) se dožadovala přítomnosti šéfa resortu školství Petra Gazdíka (STAN). Chtěla, aby zodpověděl dotazy, které na plénu vznesl jejich poslanec Karel Rais. „Ptal se na koncepci školství, jak se to bude řešit,“ narážela na příchozí ukrajinské děti.

Na to reagoval vicepremiér Vít Rakušan (STAN), který uvedl, že má pracovní schůzku, a tak si dělal poznámky, které mu předá. Vznesené dotazy mají být zodpovězeny nakonec souhrnně před hlasováním.

13:58 - „Nevíme, jak se bude migrační krize vyvíjet, a není tak důvod dávat vládě větší bianko šek. Vhodná doba na prodloužení nouzového stavu je maximálně jeden měsíc,“ řekl na plénu poslanec ANO Drahoslav Ryba.

13:47 - K závěrům ústavní komise Senátu se osobně vyjádřil její předseda Zdeněk Hraba (STAN). „Pravidla musí platit vždy. Ať je covid, nebo válka. Prodlužovat nouzový stav o delší dobu než 30 dnů je právně sporné,“ uvedl na Twitteru.

13:29 - Vládní žádost o dvouměsíční prodloužení nouzového stavu není podle senátní ústavní komise v souladu s ústavním zákonem o bezpečnosti ČR.

13:16 - Poslanec Jiří Navrátil (KDU-ČSL) přirovnal Okamurovo vystoupení k exhibici mluvčího fanoušků ruského barbarství. „Podnikatel s nenávistí říká pravdu jen, když se splete. Překrucování historie, šíření kremelské propagandy, štvaní proti uprchlíkům. Už došlo i na Sudeťáky. Bezpáteřní,“ napsal na Twitteru. Sdílel přitom fotku z dopoledního brífinku.

12:36 – Projev šéfa SPD zvedl z lavice lidoveckého poslance Marka Výborného. „Zažili jsme hodinu hnoje z chléva předsedy SPD. Zažili jsme lži a poštvávání lidí proti sobě,“ reagoval.

„Výkřiky o tom, že vláda nic nedělá, je zbytečné komentovat. I vy jste hlasoval pro některé zákony, které vláda předložila několik dní po ruské agresi. Pokud chceme brnkat na struny strachu a nenávisti, tak to je přesně to, co škodí české společnosti,“ uvedl na adresu šéfa SPD.

12:20 – U pultíku řečnil zhruba půl hodiny Tomio Okamura (SPD). Ve svém projevu se opakovaně pustil do vlády. Zmínil i národního ptáka.

12:01 -  Šéfka klubu ANO Alena Schillerová mezitím novinářům řekla, že část poslaneckého klubu hnutí má koronavirus. „Máme hodně nemocných poslanců. Neřeknu přesně, kolik z nich má covid a kolik ne. (...) Část mi volala nebo psala, že je pozitivní,“ uvedla.

Část poslanců ANO má covid

Domácí

Omluveno je 28 poslanců hnutí ANO, z toho část kvůli nemoci. Přesný počet těch, kteří byli pozitivně testováni na covid-19, nemají však ani zástupci ANO.

Pozitivní test na koronavirus měl v úterý ráno také premiér Petr Fiala (ODS).

Premiér Fiala má covid

Domácí

11:52  – Ke slovu se dostal první řádně přihlášený poslanec do diskuse Patrik Nacher (ANO). „Já bych podpořil prodloužení o třicet dnů, ale i tak bychom v tom byli ojedinělí. Žádná země nemá nouzový stav, tak jak ho máme u nás,“ řekl. Jako příklad uvedl Polsko, které se potýká s nejvyšším počtem uprchlíků.

11:40 - Slova se chopil opět šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). „Nás všech se týká uprchlická krize,“ prohlásil.

Současně poznamenal, že by se dopady uprchlické krize dotkly občanů České republiky, i kdyby zde nouzový stav nebyl. „Díky němu to ale můžeme řešit lépe – ve prospěch občanů,“ hájil krizový institut.

11:29 - V sále poslouchá Jurečku pouze hrstka poslanců. Někteří se pohybují v kuloárech nebo si povídají v přilehlém bufetu, většina se však po zahájení schůze rozprchla do svých sněmovních kanceláří, kde mají přenos rovněž k dispozici.

Nenařizujeme uprchlíkům, kam jít. Radíme jim

Domácí

11:15 – Na plénu vystoupil i šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Evropa se podle něj nachází v bezprecedentní situaci, kdy hranice Ukrajiny opouštějí miliony lidí. „Je potřeba se o tyto lidi postarat, vnímáme to každý. Jsem hrdý na ty, kteří pomáhají,“ uvedl.

10:57 - U řečnického pultíku se objevila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Ani ústavní právníci se neshodují, zda je možné prodloužit nouzový stav o více než 30 dní,“ prohlásila exministryně financí.

Fiala chce nouzový stav na víc než 30 dní

Domácí

Označila to za rozpor s politickou kulturou, vláda se podle ní chová pokrytecky. „Kontrola Sněmovny je základ parlamentní demokracie. Vláda tenhle princip ale obchází. Máte většinu a ta vám umožňuje vše,“ opřela se do kabinetu.

10:41- Podle Bendy projevila vláda směrem k opozici – zejména hnutí ANO, které kritizuje návrhovou délku prodloužení – vstřícnost. Připomněl, že nejprve požadovala prodloužení stavu nouze o tři měsíce, tedy do začátku července. V reakci lhůtu zkrátila na konec května. „Zatím mám signály, že to stačit nebude,“ připustil však občanský demokrat.

10:32 - Na Okamurova slova o limitu na ukrajinské přichozí reagoval šéf klubu poslanců ODS Marek Benda. V situaci, kdy jsou na hranicích ženy a děti, podle něj nelze takto uvažovat. „Neexistuje žádný strop,“ řekl novinářům.

Vláda chce nouzový stav do konce května

Domácí

10:28 - S přednostním právem nejprve vystoupil předseda SPD Tomio Okamura. „Další uprchlíci stále přicházejí,“ řekl na plénu. Vláda by podle něj měla říct, kde je strop pro přijímání uprchlíků z Ukrajiny.

10:21 - Premiér Fiala upřesnil, že se úterního jednání neúčastní, protože byl pozitivně testován na covid-19. „K pracovnímu programu se chci vrátit co nejdříve to půjde, alespoň z domova,“ napsal na Twitteru.

10:17 - Jako první si vzal slovo vicepremiér Vít Rakušan (STAN), který na plénu zastoupil předsedu vlády Petra Fialu (ODS), který byl řádně odmluven. Do ČR podle něj doposud dorazilo zhruba 300 tisíc uprchlíků.

„Česká vláda dělá maximum, abychom zvládli nápor příchozích, a jsem přesvědčený, že se nám to daří,“ řekl s tím, že napomohla i vlna solidarity českých občanů.

Zároveň poděkoval nevládním poslancům. „Opozice nám neházely klacky pod nohy,“ uvedl u řečnického pultíku.

10:09 - Poslanci schválili pořad schůze, proti bylo pouze hnutí SPD.

10:00 - Začalo jednání Poslanecké sněmovny.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

Fialův kabinet zatím vyhlásil stav nouze od 4. března na 30 dnů. Z ústavního zákona o bezpečnosti ČR vyplývá, že ho může vyhlásit maximálně na 30 dnů, další prodloužení musí potvrdit Sněmovna.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) původně chtěl, aby vláda žádala poslance o souhlas s prodloužením stavu nouze o tři měsíce do neděle 3. července. Kabinet nakonec schválil žádost do úterý 31. května.

PŘEHLEDNĚ: Důvody, proč chce vláda nouzový stav do konce května

Domácí

S opozicí však nemá vláda návrh na delší prodloužení předjednán. Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová avizovala, že by ANO podpořilo prodloužení o dalších 30 dní, žádosti do konce května však nevyhoví. Chce, aby vláda následně žádala znovu.

Naopak podle hnutí SPD vláda nepotřebuje nouzový stav vůbec, obstruovat však neplánuje.

Někteří ústavní právníci také zapochybovali o tom, zda je návrh vlády o prodloužení o více než 30 dnů v souladu s předpisy.

Podle zástupců vlády je nicméně zřejmé, že do konce května se situace s uprchlíky z Ukrajiny nezlepší. Místo opakované diskuse na stejné téma se ve Sněmovně chtějí raději zabývat dalšími tématy. Zdůrazňují přitom, že stav nouze oproti jeho trvání při koronavirové krizi neomezuje české obyvatele, nýbrž pomáhá při řešení přílivu uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám