Hlavní obsah

Schváleno. Nouzový stav bude do konce května

Praha
Aktualizováno

Nouzový stav se prodlouží do konce května. Návrh vlády premiéra Petra Fialy (ODS) odsouhlasila v úterý Sněmovna. Kabinet žádal prodloužení nouzového stavu kvůli přílivu uprchlíků z Ukrajiny, kterou vojensky napadlo Rusko.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan ve Sněmovně

Článek

Pro nouzový stav do konce května hlasovalo 82 z 148 přítomných zákonodárců, a to z lavic vládních poslanců. Opoziční strany ANO a SPD byly proti. Platit by měl do 31. května.

„Žádost o prodloužení nouzového stavu o dva měsíce je možná neobvyklá. Pro vládu a všechny policisty, hasiče i hejtmany, kteří v tomto režimu už dva měsíce pracují, je ovšem nezbytná,“ prohlásil na plénu šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle něj není důvod předpokládat, že by počet obyvatel Ukrajiny v Česku v horizontu dvou měsíců výrazně klesl. „Pokud by přesto nouzový stav nebyl potřeba po celé dva měsíce, Sněmovna ho může ukončit dřív,“ doplnil.

PŘEHLEDNĚ: Důvody, proč chce vláda nouzový stav do konce května

Domácí

Zákonodárci za hnutí ANO chtěli podpořit prodloužení o 30 dnů. „Ani ústavní právníci se neshodují, zda je možné prodloužit nouzový stav o více než 30 dní,“ zdůvodňovala to šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Já bych podpořil prodloužení o třicet dnů, ale i tak bychom v tom byli ojedinělí. Žádná země nemá nouzový stav tak, jak ho máme u nás,“ uvedl její stranický kolega Patrik Nacher.

SPD prodloužit nouzový stav nechtěla.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 29.3.2022Video: psp.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám