Hlavní obsah

Omezovat vánoční atrakce? V Praze a Ostravě proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez zimních kluzišť, s omezenou vánoční výzdobou a jen střídmě osvětlenými trhy. Mnohá města v Česku tak chtějí uspořit výdaje za dražší energie. Třeba v Opavě musí obyvatelé zapomenout na tradiční dva vánoční stromy, které v minulých letech svítily – jak na Horním, tak na Dolním náměstí. „Vánoční strom bude letos jen jeden,“ řekl Právu primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vánoční trhy na Václavském náměstí v Praze (snímek z 29. listopadu 2021)

Článek

Atraktivního ledového okruhu kolem morového sloupu se letos nedočkají bruslaři v Jihlavě. „Náklady na stavbu a provoz činily okolo pěti milionů korun. Vzhledem k rostoucím cenám energií bychom tuto částku určitě překročili. Radní proto rozhodli, že kluziště se letos stavět nebude,“ vysvětlil Jakub Deml, ředitel Brány Jihlavy, která by akci organizovala.

Jinde se na to dívají jinak. „Procházíme obdobím, kdy na společnost dopadají negativní zprávy, tak je zásadní, aby lidé mohli také takzvaně normálně žít. Nerad bych žil ve světě, kde se vše přepočítává na peníze. Doufám, že si letošní Vánoce děti i jejich rodiče opravdu užijí,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) s tím, že České Budějovice mají pro tento rok ceny energií zastropované. „Jsme připraveni ušetřit peníze jinde,“ dodal hejtman.

Na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích tak už 18. listopadu vyroste adventní městečko s vyhlídkovým kolem, stánky, kluzištěm, věží i dalšími atrakcemi. Akce potrvají až do Silvestra. Trhy znovu pořádá agentura Art4promotion společně s městem a letos se poprvé podílí i Jihočeský kraj.

Ani v Praze se zatím neuvažuje o tom, že by se méně svítilo na vánočních trzích v centru metropole. Podle Hany Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která trhy organizuje, se již několik let používají úsporné žárovky. V dřevěných stáncích, kde prodejci nabízejí svoje zboží, se netopí.

Zdobení stromu – letos do Prahy dorazí z malé vesnice nedaleko České Kamenice v Ústeckém kraji –, stejně jako kácení a převoz je v režii společnosti Technologie hlavního města Prahy. Firma zatím neinformovala, že by nějaká omezení chystala.

Také centrum Ostravy bude osvětleno tak, jak jsou lidé zvyklí. „Pro úsporu energií jsme již v předchozích letech provedli nákup nového LED osvětlení, které má mnohem nižší spotřebu,“ uvedla mluvčí centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Barbora Lupečková. Pořadatelé několikatýdenní akce Ostravské Vánoce ale zvažují, že v nočních hodinách budou vánoční osvětlení vypínat.

Zemřel Robert Peňažka, autor legendární vánoční reklamy na Kofolu

Stalo se

V Brně ušetří miliony

V dalších městech se šetřit bude. Aby uspořila, nevybuduje letos radnice Brna-střed tradiční Bruslák pod Joštem. Kluziště pod jezdeckou sochou tohoto moravského markraběte bylo přitom vždy vyhledávanou atrakcí spojenou s Vánocemi. Radnice na tom ušetří zhruba tři miliony korun.

„Letos by nás čekala kompletní obnova dřevěného pódia, na kterém je kluziště položeno, a už to by bylo finančně náročné. Pokud k tomu přidáme výrazně rostoucí ceny energií, není vhodné Bruslák instalovat,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Kluziště nebude ani v Hrádku nad Nisou na Liberecku. „Pokud budou chtít lidé bruslit, budou muset do Liberce,“ řekl Josef Horinka (SLK), starosta Hrádku.

Vánoční osvětlení omezí i ve Žďáru nad Sázavou. Jak uvedl místostarosta Jaroslav Hedvičák (ANO), radní se dohodli na jeho ponechání v centru a také na osvětlení jednoho stromu v každé čtvrti. Výzdoba v podobě vloček na sloupech veřejného osvětlení se ale letos instalovat nebude. Za proud do zhruba 160 kusů této výzdoby městská kasa ušetří necelých 25 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám