Hlavní obsah

Okolí hlavního nádraží v Praze je noclehárnou pro uprchlíky

Na pražském hlavním nádraží a v jeho okolí každou noc stále přespávají stovky syrských a afghánských uprchlíků, kteří se snaží dostat vlakem do Německa. Na naše území přicházejí přes Slovensko z Maďarska a česká policie není s to jejich příliv zastavit.

Foto: Facebook Iniciativy Hlavák

Jedna skupinka Syřanů o víkendu přespávala na zemi ve Vrchlického sadech.

Článek

Iniciativa Hlavák, která se o ně stará, a magistrát hlavního města proto chtějí, aby kritickou situaci řešilo ministerstvo vnitra a vláda.

V jednu ráno se zavírá celá budova hlavního nádraží, takže vyvedou úplně všechny
Jan Daněk, mluvčí pražské policie

„O víkendu jich přijelo ještě více než doposud. Z pátku na sobotu jsme jich napočítali 260, den poté 207. Z neděle na pondělí jsme se dostali pod stovku. Počasí se horší, ta situace je špatná,“ řekla mluvčí Iniciativy Hlavák Mlada Hošková.

Podle ní je nedostatek teplého oblečení a přikrývek, které by uprchlíkům pomohly přečkat noc ve Vrchlického sadech před budovou nádraží.

Syrští uprchlíci se potulují u hranic se Slovenskem, místní imigrační centrum už brzy nemusí stačit

Krimi

„Děláme veřejnou sbírku na teplé oblečení, potřebujeme deky, izotermické fólie, pláštěnky. To jsou nejdůležitější věci, aby uprchlíci přečkali noc venku,“ přiblížila Hošková s tím, že shání i dobrovolníky, kteří by věci uprchlíkům večer rozdali, případně jim ošetřili rány.

Iniciativa Hlavák jednala i s pražským magistrátem, podle Hoškové to ale žádné řešení situace nepřineslo.

„Jde o věci hlubšího charakteru, musí se sejít ministerstvo vnitra, policie a musí být shoda na vyšších místech,“ podotkla Hošková.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana úřad situaci sleduje a primátor Zdeněk Hřib (Piráti) je ve spojení s ředitelem pražské policie Petrem Matějčkem. „Na hlavním nádraží jsou v současné chvíli uprchlíci, kteří nepocházejí z Ukrajiny a Prahou pouze projíždějí. Situaci je podle našeho názoru nutné řešit na úrovni České republiky a ministerstva vnitra, což se snažíme iniciovat,“ uvedl Hofman.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na dotazy redakce neodpověděl. Podle policie zatím nebyly evidovány žádné konflikty ve spojitosti s běženci. Hošková ale sdělila, že policisté některé uprchlíky ležící v parku vyháněli z trávníků a jiné i z budovy nádraží.

Syrští uprchlíci přes ČR jen tranzitují do Německa

Domácí

„V jednu ráno se zavírá celá budova hlavního nádraží, takže vyvedou úplně všechny. Nemám ale informace, že by kolegové někoho upozorňovali na to, že na trávníku ležet nesmí. Zatím jsme žádný konflikt nezaznamenali. Jsou tam hlídky, dohlíží na to stále ve zvýšeném výkonu,“ konstatoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Děláme sbírku na teplé oblečení, potřebujeme deky, izotermické fólie, pláštěnky
Mlada Hoiková, Iniciativa Hlavák

Minulý týden zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková avizovala, že by se chtěla sejít se zástupci Českých drah (ČD) ohledně lůžkového vagonu, v němž by uprchlíci mohli přečkat noc a který byl v květnu poskytnut ukrajinským uprchlíkům.

„V současné době nemám informaci, že by byla žádost ze strany zmocněnkyně pro lidská práva o zajištění vozů pro nocleh syrských uprchlíků v Praze doručena. Pokud bude taková žádost vedení společnosti doručena, vstoupíme s jejím úřadem v jednání o možnostech a podmínkách zajištění takové služby,“ sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Od čtvrtka dojde k obnovení hraničních kontrol se Slovenskem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám