Hlavní obsah

Od čtvrtka dojde k obnovení hraničních kontrol se Slovenskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda rozhodla kvůli nelegální migraci především ze Sýrie o dočasném obnovení kontrol na hranici se Slovenskem. Po jednání kabinetu to uvedli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Opatření bude platit od čtvrtka,“ oznámil šéf kabinetu. Skončit by mělo příští sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Pomezí, 15.9.2018, kontrolní akce na Chebsku zaměřená na odhalování nelegální migrace.

Článek

Kontroly budou na 27 hraničních přechodech i na zelené hranici. Výjimku budou mít zemědělci, lesníci či myslivci v příhraničí.

Bezpečnostní situace České republiky je podle Fialy stabilní. Vláda ale musí udělat toto preventivní opatření, aby odradila migranty od využívání této trasy.

„Je to krajní řešení, z kterého vláda nemá radost. Musíme ale reagovat,“ uvedl na brífinku ministr vnitra Rakušan.

Ten současně řekl, že jenom meziročně stoupla nelegální migrace o 1200 procent. Od začátku roku 2022 policie zajistila zhruba 11 tisíc nelegálně tranzitujících migrantů, kteří přes Česko cestovali většinou do Německa.

Nejčastěji šlo podle ministerstva o muže ze Sýrie. „Původně jsou ale z Turecka,“ upřesnil Rakušan.

Jsme magistrálou migrantů, stěžují si v pohraničí. Zůstávají po nich haldy starého oblečení

Domácí

Jen od počátku června do začátku minulého týdne pak zajistila policie v Česku téměř 9500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1330. Nejvíce jich odhalila v Jihomoravském a Zlínském kraji.

„Vzkazujeme převaděčům, že nelegální přechod přes česko-slovenskou hranici nepřipadá v úvahu. Ujišťuji vás, že organizovaný zločin nebudeme tolerovat,“ řekl také ministr.

Kontroly budou podle něj probíhat tak, aby se co nejméně dotkly běžného přeshraničního styku. Po 10 dnech dojde k vyhodnocení opatření a vláda rozhodne o dalším postupu.

Mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová Novinkám řekla, že Rakušan o připravovaném kroku informoval svého slovenského kolegu Romana Mikulce. „Resort vnitra rozhodnutí respektuje, ale upozorňuje, že se jedná o vážné téma, které je potřeba projednat na úrovni Evropské unie a Slovensko bude prosazovat, aby se takováto jednání uskutečnila,“ uvedla Eliášová.

Slovensko upozorňuje, že tento krok české strany má vliv i na ostatní evropské země. „Důležitou roli v otázce migrantů totiž sehrává existence schengenského prostoru. Faktem je, že Slovensko, Česko, ale i další země Evropy trpí i takzvanou sekundární migrací. Lidé, kteří přichází, nechtějí v daných zemích zůstat, jsou pro ně jen migrační trasou,“ konstatovala mluvčí.

Eliášová potvrdila, že kvůli zvýšeném počtu ilegálních migrantů se bude vykonávat zvýšený počet hraničních hlídek na slovenském i maďarském území.

Reklama

Výběr článků

Načítám